Unsplash
StoryEditor

Vyskúšajte tieto rýchle dobroty do batohu, ktoré vás nabijú energiou!

24.08.2020, 10:00
Recepty a tipy
Leto je v plnom prúde a s ním ide v ruka v ruke množstvo výlet. Dlhšie či kratšie, naša redakcia vám prináša niekoľko ľahkých recepov ,,do batoha'', na ktorých si určite pochutíte.

Vegetariánske wrapy s údeným tofu
Príprava: 40 minút

Potrebujeme pre 4 osoby:
1/4 malej hlavy bielej kapusty
1 mrkvu
1 veľkú paradajku
1 zelenú papriku
200 g údeného tofu
4 tortilly
4 PL hummusu
hrsť klíčkov
citrónovú šťavu

Postup:
Kapustu najemno nastrúhame, premiešame s trochou soli a necháme odkvapkať v site. Zeleninu očistíme, mrkvu nahrubo nastrúhame, paradajku rozpolíme, vytlačíme z nej šťavu a dužinu pokrájame na pásiky, rovnako aj papriku zbavenú jadrovníka a stonky. Tofu nakrájame na tenké hranolčeky.
Každý stred tortilly potrieme lyžicou humusu, rozdelíme na ňu kapustu, mrkvu, paradajku, papriku, tofu, klíčky, pokvapkáme citrónovou šťavou a tortillu zbalíme. Zvinuté tortilly zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladu. Pred podávaním ich rozkrojíme na polovicu.

Náš tip: Dospelým môžete pridať nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a zmes pokvapkať čili omáčkou. Tofu nahraďte syrom, ktorý nahrubo nastrúhate alebo pokrájate na tenké hranolčeky.

Cukinové muffiny
Príprava: 40 minút & Pečenie: 20 minút

Potrebujeme na 12 kúskov:
tuk na vymastenie formičiek
strúhanku na vysypanie plechu na mafiny
1 jarnú cibuľku
80 g masla alebo 5 PL oleja
100 g syra – eidam, gouda
270 g hladkej múky
soľ
1 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny
mletú sladkú papriku
200 ml cmaru
2 veľké vajcia
1 hrnček nastrúhanej cukiny
1 PL čerstvo nakrájanej petržlenovej vňate
1 PL čerstvo nakrájanej pažítky

Postup:
Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech na mafiny vyložíme papierovými košíčkami alebo vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Očistenú cibuľku nasekáme najemno, maslo rozpustíme, syr nastrúhame nadrobno. Do misy preosejeme múku so soľou, práškom do pečiva, sódou a štipkou papriky. V miske rozšľaháme cmar s vajcami, rozpusteným maslom, primiešame cuketu a petržlen a vlejeme na múku.
Zmes len krátko premiešame lyžicou, ak vzniknú hrudky múky, neprekáža to. Cesto rozdelíme do priehlbín v plechu na mafiny a pečieme asi 20 minút vo vyhriatej rúre. Upečené necháme päť minút chladnúť, potom vyberieme z formy a na mriežke ich necháme úplne vychladnúť.

Náš tip:
Do cesta pridajte za hrsť hrášku alebo kukurice, ochuťte bylinkami, ktoré vám práve rastú.

Müsli tyčinky bez cukru
Príprava: 20 minút & Pečenie: 25 minút


Potrebujeme na 12 – 14 tyčiniek:

1/2 hrnčeka sušených sliviek
3 veľmi zrelé banány
1/2 hrnčeka zlatých hrozienok
2 hrnčeky ovsených vločiek
1/2 hrnčeka ľanových alebo konopných semienok
100 g lieskových orieškov
50 g nelúpaných mandlí
1/2 ČL mletej škorice
1/4 ČL soli

Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C, plech alebo pekáčik vyložíme papierom na pečenie. Ak sú slivky veľmi tvrdé, radšej ich 30 minút pred prípravou zalejeme horúcou vodou. Banány roztlačíme lyžičkou, slivky aj hrozienka nadrobno nasekáme. V miske zmiešame vločky, semienka, pokrájané oriešky a mandle, škoricu a soľ. Primiešame banány a sušené ovocie, dobre premiešame.
Hmotu natlačíme lyžicou do pekáča a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 20 – 25 minút. Upečený plát necháme asi 10 minút chladnúť, stiahneme ho z plechu a na doštičke ostrým nožom nakrájame na tyčinky. Vychladnuté uložíme vo vrstvách preložených papierom na pečenie do uzatvárateľnej nádoby a uchovávame v chlade.

Náš tip:
Tyčinky sú bez pridaného cukru, hmotu môžete prisladiť medom, javorovým sirupom či kokosovým cukrom. Ak ste ešte kokosový cukor neskúšali, oplatí sa! Očarí vás nádhernou vôňou a karamelovou chuťou. Kúpite v obchodoch so zdravou výživou. Alebo použite viac sušeného ovocia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:03