Potrebujeme na 4 porcie:
1 veľkú cibuľu
400 g malých zemiakov
250 g plochých fazuľových strukov
400 g sterilizovaných bielych maslových fazúľ
1 l zeleninového vývaru
140 g paradajkového pretlaku
2 PL hladkej múky
vetvičku rozmarínu
4 ks bobkového listu
1 ČL sladkej mletej papriky
soľ
čerstvé mleté korenie
štipku mletého čili
3 PL repkového oleja
Postup:
Na rozpálenom oleji osmažíme najemno nakrájanú cibuľu. Hneď ako zmäkne, pridáme pokrájané fazuľové struky. Mierne orestujeme. Medzitým ošúpeme zemiaky a pokrájame ich na polovice až štvrtky, tie väčšie na viacero dielov. Do hrnca pridáme paradajkový pretlak a vlejeme pol litra vývaru. Pridáme korenie, pokrájaný rozmarín a zemiaky. Privedieme do varu a necháme 15 minút prebublávať. Podľa potreby prilejeme zvyšný vývar, ale deci dáme bokom. Vo zvyšku vývaru rozmiešame hladkú múku a guláš tak zahustíme. Za stáleho miešania necháme povariť a na záver pridáme prepláchnutú fazuľu. Tú stačí už len zohriať.
Náš tip: Ak dávate prednosť mäsovej verzii gulášu, pridajte asi 400 g hovädzieho mäsa a znížte množstvo zemiakov, fazuľových strukov aj fazúľ. Mäso nakrájajte, obaľte v hladkej múke a začnite ním prípravu guláša. Na zvýraznenie chuti použite namiesto zeleninového vývaru mäsový. V závere guláš už nemusíte zahusťovať.