Chrumkavé zemiakové placky s cesnakovým dipom
Príprava: 25 minút
Potrebujeme:
Na cesto:
9 – 10 zemiakov (najlepšie sú staré)
5 strúčikov cesnaku
2 vajcia
strúhanka podľa potreby
soľ
mleté čierne korenie
majorán
mletá rasca
olej
Na dip:
kyslú smotanu
cesnak
soľ
šťavu z limetky
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na najväčšom strúhadle na „slíže“. Necháme postáť a zlejeme prebytočnú vodu. Primiešame pretlačený cesnak a vajcia, dochutíme korením a soľou. Pridávame strúhanku podľa potreby tak, aby sme vytvorili mierne husté cesto, ktoré sa nám bude dobre vrstviť na panvicu. Necháme poriadne zohriať olej a lyžicou vytvarujeme placky. Opekáme z oboch strán, kým kraje nezozlatnú. Dip si urobíme tak, že zmiešame kyslú smotanu s cesnakom podľa chuti, dosolíme a ochutíme limetkovou šťavou. Placky môžeme podávať ozdobené čerstvými bylinkami.
Náš tip: Pre bezlepkovú verziu použite kukuričnú strúhanku.