shutterstock.com
StoryEditor

Horúce dni sú opäť tu. Schlaďte sa výbornou domácou zmrzlinou!

06.08.2020, 14:00
Recepty a tipy
Jej skvelej chuti zaručene neodoláte. Vyrobte si ľadové pochúťky a upečte vlastné košíčky na podávanie.

Vanilková zmrzlina
Na 10 porcií
1 000 ml polotučného mlieka
100 g masla
1 vanilkový struk
300 g krupicového cukru
5 žĺtkov
1 lyžica kukuričného škrobu (maizeny)

1 Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme na kúsky nakrájané maslo a dreň z vanilkového struku a spoločne zohrejeme.
2 Cukor vymiešame so žĺtkami a škrobom do peny. Potom prilejeme asi 100 ml teplého mlieka s rozpusteným maslom a rozmiešame. Túto zmes vlejeme do hrnca so zvyšným teplým mliekom s maslom a za stáleho miešania privedieme do varu.
3 Hneď odstavíme, hrniec ponoríme do studeného vodného kúpeľa a žĺtkový krém miešame do vychladnutia. Nalejeme ho do kovovej misky alebo chlebíčkovej formy a uložíme do mrazničky. Necháme asi 5 hodín mraziť.
4 Pred porciovaním preložíme zmrzlinu asi na 15 minút do chladničky a necháme povoliť. Potom pomocou naberačky na zmrzlinu vytvoríme kopčeky a podávame. Doplniť ju môžeme čerstvým ovocím alebo posypať orechmi.

Dĺžka prípravy: 40 minút (bez mrazenia)
1 porcia obsahuje 1 132 kJ/270 kcal

Ovocné jogurtové nanuky
Rozpis na 8 kusov (podľa veľkosti formičiek):
80 g krupicového cukru
300 g marhúľ
2 lyžice citrónovej šťavy
100 g červených ríbezlí
200 g bieleho smotanového jogurtu

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zo srdca do hrnca (@ela_kridlova),

1 Do kastrólika nalejeme 80 ml vody. Prisypeme cukor a privedieme do varu. Teplotu znížime a na veľmi miernom ohni varíme 5 minút. Cukrový sirup odstavíme a necháme vychladnúť.
2 Medzitým marhule umyjeme, vykôstkujeme a rozmixujeme s citrónovou šťavou. Ríbezle očistíme a roztlačíme vidličkou. K marhuliam nalejeme tretinu vychladnutého cukrového sirupu. Do ríbezlí pridáme druhú tretinu sirupu a zvyšný cukrový rozvar nalejeme do jogurtu. Jednotlivé náplne oddelene premiešame.
3 Do formičiek na zmrzlinu striedavo vrstvíme ochutené marhule, jogurt, ríbezle a potom opäť marhule a jogurt. Náplň ľahko pretiahneme špajdľou, aby vzniklo mramorovanie. Uložíme do mrazničky, a keď zmes mierne stuhne, vtlačíme do nanukov drievka. Necháme mraziť asi 4 hodiny. Pred podávaním namočíme formičky asi na 10 sekúnd do horúcej vody a nanuky vytiahneme.

Čas prípravy: 30 minút (bez chladenia a mrazenia)
1 porcia obsahuje 404 kJ/96 kcal

Tvarohovo-čučoriedková zmrzlina v domácich košíčkoch
Na 10 porcií
500 g čučoriedok + na zdobenie
100 g krupicového cukru
1 lyžička citrónovej šťavy
250 g mäkkého tučného tvarohu vo vaničke
100 g medu
250 ml kyslej smotany
200 ml smotany na šľahanie
Košíčky:
100 g masla
100 g práškového cukru
100 g hladkej múky
3 bielky
biela čokoládová poleva na vytretie košíčkov

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ???? (@jana.b.fit),

1 Čučoriedky prepláchneme a roztlačíme vidličkou. Zasypeme ich cukrom a premiešame s citrónovou šťavou. Necháme asi 15 minút odležať.
2 Zmiešame tvaroh s medom, kyslou smotanou a čučoriedkami s cukrom. Smotanu na šľahanie vyšľaháme na pevnú šľahačku a vmiešame do tvarohového krému. Kovovú misku naplníme pripravenou zmesou a uložíme do mrazničky. Každých 30 minút krém premiešame, kým nezačne tuhnúť. Potom necháme mraziť asi 3 hodiny.
3 Maslo nakrájame na kúsky a necháme povoliť pri izbovej teplote. Potom pridáme preosiaty cukor s múkou a bielkami. Všetko vymiešame na hladké polotekuté cestíčko. Na plechy s papierom na pečenie rozotrieme okrúhle placky (12 cm). Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 10 až 12 minút, až budú okraje zlatisto hnedé.
4 Horúce placky hneď preložíme pomocou špachtle na obrátené zvlnené misky a vytvarujeme. Necháme vychladnúť. Pracujeme rýchlo, aby sa dali placky dobre formovať. Po vychladnutí vytrieme vnútrajšky košíčkov rozpustenou polevou. Necháme stuhnúť.
5 Pripravenú zmrzlinu uložíme pred porciovaním asi na 10 minút do chladničky, kde ju necháme mierne povoliť. Potom ju naberačkou na zmrzlinu naporciujeme na kopčeky a rozdelíme do košíčkov. Nakoniec dozdobíme čučoriedkami a podávame.

Dĺžka prípravy: 45 minút (bez mrazenia)
1 porcia obsahuje 1 671 kJ/399 kcal

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 05:46