Suroviny pre 4 osoby:
- 200 g teľacieho stehna
- múka, vajce, jemná žemľová strúhanka na obalenie - soľ, korenie - 1 PL 33 % smotany
- 500 g bravčovej masti
- 100 g masla
- brusnice – na servírovanie
- plátok citrónu – na servírovanie
Šalát:
- 300 g šalátových zemiakov
- 1 červená cibuľa
- soľ, korenie, cukor
- vínny ocot
- olej
- 1 ČL estragónovej horčice
- zväzok pažítky
Postup:
Rezne natenko rozklepeme, osolíme a okoreníme. Obalíme v múke, potom v zmesi rozšľahaného vajíčka a smotany a napokon v strúhanke. Masť s maslom rozohrejeme. Vložíme pripravené rezne a do zlatista vypražíme. Dôležité je, aby rezeň v tuku doslova plával. Pri obracaní do rezňa nepicháme vidličkou.
Rezne sa dajú pripraviť aj v rúre. Obalené rezne ponoríme v rozpustenom tuku a potom uložíme na plech, môžeme použiť papier na pečenie. Pečieme v rúre pri teplote cca 180° C až kým nezískajú zlatistú farbu. Po upečení odstránime papierovou utierkou prebytočný tuk a servírujeme so šalátom, plátkom citrónu a kopčekom brusníc.
Šalát:
Umyté neošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Necháme ich trochu vychladnúť, ošúpeme a ešte teplé nakrájame na tenké plátky. Zalejte marinádou z vínneho octu, oleja, cukru, horčice, na jemno nakrájanej cibule, nasekanej pažítky soli a čierneho korenia. Zemiakový šalát by nemal mať príliš tekutý ani hustý.