Omáčky a dipy k mäsu
Cibuľový toping
SUROVINY
3veľké červené cibule
1 citrón
2 lyžice olivového oleja
Cibuľu nakrájame úplne najemno, pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom, dobre premiešame.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Cibuľová omáčka
SUROVINY
2 veľké biele cibule
2 lyžice oleja
2 lyžice cukru
5 lyžíc červeného vína
2 lyžice balzamika
3 klinčeky
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Cibuľu nakrájame na slížiky a prudko opečieme na oleji do zlatista. Pridáme cukor, skaramelizujeme. Prilejeme víno, balzamiko a pridáme klinčeky. Prešľaháme, krátko prehrejeme a necháme vychladnúť.
Krém z pečeného cesnaku
SUROVINY
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
soľ
štipka mletého čili
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Neolúpané cesnakové strúčiky pečieme pri 180 stupňoch asi 8-10 minút. Upečený cesnak olúpeme, strúčik dáme do mažiara, pridáme olej, soľ, čili a všetko spolu vymiešame. Krém bude jemnejší, ako doň pridáme trochu smotany.
Cigánska omáčka
SUROVINY
2 farebné papriky
1 rajčina
1 červená cibuľa
200 ml kečupu
2 lyžice worcesterskej omáčky
2 lyžice oleja
soľ
štipka mletého čierneho korenia
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Papriky opečieme nasucho v rúre. Zabalíme ich do mikroténového vrecka, aby sa zaparili a dali sa ľahšie olúpať. Olúpané nakrájame nadrobno, rovnako ako rajčiny a cibuľu. Zeleninu zmiešame s kečupom, worcesterskou omáčkou, olejom, soľou a korením. Omáčku necháme vychladnúť.
Jogurtový dip s bylinkami
SUROVINY
250 g gréckeho jogurtu
1 lyžička medu
1/2 menšej šalátovej uhorky
hrsť lístkov mäty
1 lyžica nasekanej pažítky
25 g praženého sezamu
1/2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
soľ
mleté čierne korenie
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Jogurt vyšľaháme s medom, uhorku rozkrojíme, zbavíme ju semienok a zvyšok nakrájame na drobné kocky. Vmiešame do jogurtu spolu s nasekanými bylinkami a väčšou časťou praženého sezamu. Dochutíme citrónovou kôrou, soľou a korením. Pred podávaním ho posypeme zvyšným sezamom a môžeme ozdobiť napríklad mätou a čerstvou uhorkou.
Kokteilový dresing s praženou slnečnicou
SUROVINY
80 g slnečnicových semienok
100 g majonézy
50 g bieleho gréckeho jogurtu
100 g sladkého kečupu
1 lyžička brandy
1 lyžička citrónovej šťavy
soľ
mleté čierne korenie
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Slnečnicové semienka pražíme na suchej panvici, až začnú voňať. Necháme vychladnúť, polovicu semien rozdrvíme v mažiari alebo nasekáme najemno. Majonézu, jogurt, kečup, brandy a citrónovú šťavu prešľaháme. Ochutíme soľou a korením, vmiešame rozdrvené semienka. Zvyšnými posypeme dresing.