Jablkový koláč s mandľovými lupienkami
Potrebujeme: 125 g zmäknutého masla, 120 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry, 1 vajce, 250 g – 300 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 125 ml mlieka, 500 g jabĺk, 100 g mandľových plátkov
POSTUP:
1. Maslo vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Potom vmiešame vajcia, pridáme múku s práškom do pečiva a nakoniec mlieko.
2. Vypracujeme hladké cesto, ktoré uložíme do chladničky odpočinúť. Zatiaľ zbavíme jablká jadrovníkov a aj so šupkou nakrájame na tenké plátky. Cesto rozdelíme na 2 diely, jeden na 1/3 a druhý na 2/3.
3. Väčší diel rozvaľkáme na tenký kruh a pomocou valčeka cesto prenesieme do okrúhlej formy vyloženej papierom na pečenie. Na cesto navrstvíme jablká, posypeme zvyšným vanilkovým cukrom a mandľovými plátkami.
4. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme prúžky, z ktorých vytvoríme mriežku na koláč. Ten pečieme pri 170 °C asi 40 minút. Po upečení a vychladnutí koláč pocukrujeme.