Ingrediencie: 500 ml mlieka 130 g cukru krupica 6 žĺtkov 200 ml smotany na šľahanie (33%) 1 vanilkový struk (alebo mletá pravá vanilka)
Postup:
Najprv si nachystáme anglický krém. Najlepšie sa pripravuje vo vodnom kúpeli. Potrebujeme dva hrnce, jeden väčší a jeden menší. Väčší naplníme vodou tak, aby sme do neho mohli ešte umiestniť menší hrniec s ingredienciami na anglický krém.
V menšom hrnci zohrejeme mlieko s vanilkou (vanilkový struk oškrabeme nožom). V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom, prilejeme teplé mlieko a vymiešame. Vrátime späť do hrnca a zohrievame vo vodnom kúpeli za stáleho miešania drevenou vareškou, kým zmes nezačne hustnúť. Musíme byť opatrní, nesmie začať vrieť, inak sa žĺtky zrazia!
Akonáhle zmes začne hustnúť, odstavíme ju a necháme vychladnúť, občas premiešame. Vyšľaháme pevnú smotanu a vmiešame do anglického krému. Vzniknutú hmotu preložíme najlepšie do nerezovej misky alebo gastronádoby a dáme do mrazničky (ideálne do -18 ° C).
Asi po tridsiatich minútach zmes vyberieme a pomocou vidličky ju "naškrabeme", aby nevznikli veľké kryštály. Opakujeme podľa potreby (asi tak 3x), kým zmrzlina nezíska požadovanú konzistenciu.
Tip: Aby sa vám anglický krém nezrazil, vmiešajte doň metličkou pred začiatkom zahrievania pol lyžičky hladkej múky.