Kir Rosé
Potrebujeme:
9 cl suchého ružového vína
0,25 cl créme de chassis (likér z čiernych ríbezlí)
Postup:
Likér nalejeme do vychladeného pohára, pridáme víno, zľahka premiešame a podávame. Drink môžeme ozdobiť ovocím, napríklad černicami.
Tip: Kir Royale je luxusnejšou verziou drinku so šampanským.
Mimosa
Potrebujeme:
7,5 cl šampanského/sektu
7,5 cl čerstvej pomarančovej šťavy
Postup:
Do pohára na sekt nalejeme dobre vychladený pomarančový džús a pomaly dolievame šampanským. Zľahka premiešame a ozdobíme špirálou pomarančovej kôry.
Ako vznikol?
Koktail po prvýkrát namiešali v roku 1925 v parížskom hoteli Ritz. Jeho názov je odvodený od žltej farby kvetu mimózy.
Tip: Pridaním likéru Grand Marneir vznikne koktail Granda Mimosa.
Bellini
Potrebujeme:
15 cl prosecca
5 cl broskyňového pyré
Postup:
Čerstvé broskyne rozmixujeme na hladké pyré a necháme vychladiť. Dáme do pohára, zalejeme proseccom a mierne premiešame. Môžeme ozdobiť kúskom broskyne, jahodou alebo čerešňou.
Variácie Belliniho
Puccini (používa sa mandarínková šťava)
Rossini (používa sa jahodové pyré)
Tintoretto (používa sa šťava z granátového jablka)
Ako vznikol?
Traduje sa, že koktail po prvýkrát namiešal Cipriani Bellini. Pomenovaný však bol podľa slávneho benátskeho maliara Giovanniho Belliniho. Zvláštna ružová farba drinku totiž nápadne pripomínala farbu rúcha svätého muža na jednom z jeho obrazov.