shutterstock.com
StoryEditor

Zasýtia, uzdravia aj skrášlia! Toto úžasné ovocie má pre nás niekoľko výhod

25.05.2020, 17:20
Recepty a tipy
Preto by bola škoda nezaradiť ich do svojho jedálnička, ale tiež medzi svoje „skrášľovače“.

Nepridávajú kilá
Slivky sú sladké a obsahujú vlákninu, takže dokážu zahnať nielen chúťky, ale aj hlad. Stačia vám dve hrste denne. Ak plody namočíte pred konzumáciou na pár hodín do vody, zbavíte ich siričitanov.

Tlmia bolesť
Začali vás bolieť zuby a váš zubár má práve dovolenku? Skúste recept našich starých materí – alkoholový obklad. Slivovica je všeliek a obklad z nej je považovaný za prvú pomoc pri bolesti zubov. Namočte kúsok vaty do slivovice a priložte na zub, ktorý vás trápi. Chcete, aby bol účinok silnejší? Rozhryznite predtým jeden sušený klinček.

Omladzujú
Vrásky sú nočnou morou každej ženy, ale aj niektorých mužov. Ako možno oddialiť ich nástup? Spravte si slivkovú masku. Zásobuje pokožku látkami (antioxidantmi), ktoré zlepšia jej kondíciu a odolnosť. Ako na to? Rozmixujte slivku, med a vajíčko. Zmes naneste na tvár a po pol hodine ju opláchnite vlažnou vodou.

Zahrievajú
Nevyhadzujte slivkové kôstky. Poslúžia vám ako výplň do nahrievaných vankúšov. Migréna, bolestivá menštruácia, stuhnuté krčné svalstvo… Všetky tieto neduhy volajú po jednom – po teple. Preto nie je od veci mať doma svoj nahrievací vankúš, ktorý stačí dať do mikrovlnky a hneď ho môžete použiť. Ako si ho vyrobíte? Stačí, keď starší bavlnený poťah na vankúš naplníte sušenými slivkovými kôstkami, zašijete ho a máte hotovo.

Likvidujú vši
Majú vaše deti alebo vnúčatá vši? Nekupujte drahé chemické preparáty, ale vyskúšajte obyčajnú slivovicu. Dva poháriky alkoholu vtrite do vlasov a na hodinu ich zabaľte do igelitu. Potom umyte hlavu šampónom. Vši dostanú „na frak“ :).

Zapamätajte si
Slivky sú bohatým zdrojom vitamínu B12, zlepšujú kvalitu pokožky, nechtov a vlasov. Aby toho nebolo málo, nájdete v nich aj veľa minerálov (draslík, vápnik, horčík, železo), ktoré dodajú vášmu telu poriadnu dávku prospešných látok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:52