Nátierka z pečených baklažánov
2 strúčiky cesnaku
2 baklažány
1 lyžica olivového oleja
soľ podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti
1 vetvička rozmarínu
2 lyžice tahini pasty
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžička rímskej rasce
čili paprička podľa chuti
POSTUP:
1. Cesnak olúpeme a nakrájame na plátky. Baklažán rozkrojíme pozdĺžne, pokvapkáme trochou olivového oleja, osolíme, okoreníme a posypeme vetvičkami rozmarínu a plátkami cesnaku.
2. Takto pripravený baklažán pečieme v predhriatej rúre pri 200 °C asi 30 minút. Potom necháme vychladnúť, z baklažánov vylúpeme dužiny, vložíme ich do misy a rozmixujeme.
3. Do rozmixovaných baklažánov pridáme tahini pastu, citrónovú šťavu, rímsku rascu, dochutíme soľou, čili papričkami a zvyšným olivovým olejom.
4. Hotovú baklažánovú pastu necháme vychladnúť, podávame napríklad s granátovým jablkom a nachos alebo s čerstvým chlebíkom.