shutterstock
StoryEditor

Tie najlepšie recepty z cvikly, na ktoré sa namotáte

16.05.2020, 11:30
Recepty a tipy
Nechajte sa inšpirovať tradičnými receptami v netradičných úpravách. Má totiž mnoho zdravotných benefitov.

Šalát z pečenej repy s feta syrom a vlašskými orechmi

 Suroviny (2-3 porcie):

3 stredne veľké červené repy

2 PL olivového oleja

3 strúčiky cesnaku

soľ, korenie, kmín

150 g syra feta

hrsť vlašských orechov

červený vínny ocot

 Postup:

Repu ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky. Dáme do pekáča/zapekacej nádoby, pridáme ošúpaný na polky prekrojený cesnak, osolíme a dochutíme mletým korením a kmínom. Pokvapkáme olejom, premiešame a rozvrstvíme. Pečiem v trúbe na 200 °C cca 50 minút. Počas pečenia občas repu premiešame, aby sa rovnomerne upiekla. Upečenú repu preložíme na tanier, pokvapkáme octom, pridáme rozdrobený syr feta a na hrubo nasekané vlašské orechy.

cviklovy salat pinterest

 

Purpurové rizoto

Suroviny (4 porcie):

400 g ryže (Arborio alebo Carnaroli)

1 väčšia červená repa

1 PL masla

1 PL olivového oleja

1 menšia červená cibuľa

100 ml červeného vína

0,5 - l l zeleninového vývaru

50 g parmezánu

2 strúčiky cesnaku

soľ, korenie, tymian

Postup:

Cibuľu a cesnak na jemno nakrájame a zľahka speníme na rozpálenom oleji. Pridáme na hrubo nastrúhanú repu a krátko orestujeme. Zalejeme horúcim vínom. Keď sa víno vstrebe, začneme postupne prilievať horúci vývar. Zmes osolíme, ochutíme mletým korením a tymianom a pomaly za stáleho miešania varíme až kým rizoto nezíska krémovú konzistenciu. Hustotu regulujeme postupným prilievaním vývaru. Pred dovarením pridáme maslo a miešame až kým sa neroztopí. Sporák vypneme a na záver pridáme parmezán a premiešame. Pred podávaní ochutnáme a v prípade potreby doladíme soľou a korením.

rizoto pinterest

Nátierka z pečenej repy a cíceru

 Suroviny:

1 plechovka sterilizovaného cíceru

2 malé červené repy

1/2 ČL mletého rímskeho kmínu

1 PL sezamovej pasty tahini

2 strúčky cesnaku

50 ml olivového oleja

1 citrón

soľ, mleté korenie

 Postup:

Celú neolúpanú repu pokropíme vodou a pečieme v trúbe vyhriatej na 200 °C domäkka. Či je hotová zistíme tak, že do nej pichneme vidličkou. Repu necháme vychladnúť, olúpeme a nakrájame na menšie kocky. Cícer prepláchneme vodou a dáme do mixéra spolu s repou. Pridáme kmím, tahini, soľ, korenie, cesnak, olej a mixujeme. Hustotu nátierky redukujeme pridaním vody. Na záver, podľa chuti, pridáme soľ, korenie a po troche citrónovú šťavu.

hummus z cvikly pinterest

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. november 2024 22:46