Potrebujeme:
500 g polohrubej múky, 4 malé zemiaky uvarené v šupke, 1 lyžička pretlačeného cesnaku, lyžica octu, soľ, cesnak na potieranie, 1 téglik kyslej smotany, droždie, trochu cukru
Postup:
Zemiaky očistíme, rozmixujeme vo vlažnej vode, pridáme cesnak a rozmiešame na krémovú hmotu. Zatiaľ si pomocou droždia, vlažnej vody a trochy cukru pripravíme kvások. Do druhej misky nasypeme múku, ku ktorej pridáme kvások, ocot, soľ a neskôr aj zemiakovú hmotu, ktorú sme si na začiatku vymiešali. Vypracujeme jednotné polotuhé cesto, do ktorého podľa potreby pridáme vodu. Necháme kysnúť na teplom mieste aspoň tri-štyri hodiny.
Pripravíme si formu s vyššími okrajmi, ktorú dobre potrieme olejom. Do formy dáme cesto a natiahneme ho tak, aby pokrývalo celú formu a nechýme ho podkysnúť, až kým sa rúra nezohreje. Dáme piecť na 180 stupňov, kým povrch chlebíka nechytí farbu.