Bazová limonáda
Príprava: 30 minút
Potrebujeme na 5 l nápoj:
30 ks veľkých bazových kvetov
5 l studenej vody
600 g kryštálového cukru alebo medu
5 ks bio citrónov
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Postup: Citróny dobre umyjeme, vytlačíme z nich šťavu a dáme do zohriatej vody. Nakrájame vytlačené citróny a primiešame. Pridáme cukor alebo med a necháme ho vo vode dôkladne rozpustiť. Do studenej cukrovej vody pridáme premyté bazové kvety stonkou nahor, aby sa čo najlepšie vylúhovali. Pohár prikryjeme papierom alebo gázou. Macerujeme na slnečnom mieste 24 až 48 hodín. Nápoj prelejeme cez sitko a gázu. Ak limonádu ešte prevaríme, vydrží nám v chladničke aj päť dní. Podávame s kockami ľadu a kolieskami citróna.
Náš tip:
Kvety bazy zbierajme, keď nás pútajú prenikavou vôňou a sú v plnom kvete. Vtedy pridajú nápoju vynikajúcu arómu. Ideálny čas na zber je skoro ráno, keď je na kvetoch rosa, vtedy nám peľ nebude vypadávať. Odkvitajúce súkvetia, ktoré sú zožltnuté a opadávajú z nich kvety, nezbierame.
Jahodová limonáda
Príprava: 20 minút
Potrebujeme na 2 l nápoj:
500 g čerstvých jahôd
šťava z 3 citrónov
5 PL medu alebo trstinového cukru
za hrsť lístkov mäty
kocky ľadu
1 l vody
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Postup: Čerstvé, pekne zrelé jahody umyjeme pod studenou tečúcou vodou, nakrájame a vložíme do misky. Pripravené jahody polejeme medom alebo posypeme cukrom, pokvapkáme citrónovou šťavou. Zamiešame a dáme do chladničky na jednu hodinu odstáť, občas premiešame. Celú misu vyklopíme do dvojlitrovej sklenej karafy, vhodíme niekoľko kociek ľadu a zalejeme dobre vychladenou vodou. Pridáme lístky mäty.
Uhorková limonáda
Príprava: 15 minút
Potrebujeme na 2 l nápoj:
1,7 l studenej vody
bio šalátovú uhorku
3 bio citróny
za hrsť lístkov čerstvej mäty
kocky ľadu
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Postup: Umytú uhorku nakrájame na kolieska aj so šupkou a vložíme do nádoby. Pridáme nakrájané kúsky citrónov, lístky mäty, ľadové kocky a zalejeme vodou. Keď nápoj nalejeme do pohára, pridáme dve-tri kocky ľadu na osvieženie.