Ľadový čaj s višňovo-medovkovým sirupom
Príprava 40 minút (bez mecerácie)
Potrebujeme na 5 – 6 pohárov:
Sirup
750 g višní
500 g trstinového cukru
2 limety
1 celá škorica
1 zväzok medovky
5 g kyseliny citrónovej
Čaj
14 ČL zeleného čaju
1 l vody
Postup
1. Višne umyjeme a odkôstkujeme. Dáme do hrnca, zasypeme 50 g cukru, popučíme a necháme odstáť, kým višne pustia šťavu.
2. Limetu ošúpeme, nakrájame na kúsky a spolu so škoricou pridáme k višniam. Zalejeme 0,5 l vody a za stáleho miešania privedieme k varu.
3. Medovku umyjeme, otrasieme od vody, pridáme k višniam a prudko varíme cca 3 minúty. V prikrytom hrnci macerujeme 1,5 hodiny. Potom nalejeme do väčšieho sitka a necháme dobre odkvapkať.
4. Precedený sirup zmiešame so zvyšným cukrom a kyselinou citrónovou. Za stáleho miešania opäť prevaríme. Horúci sirup prelejeme do fliaš a dôkladne ich zatvoríme. V chladničke vydrží niekoľko týždňov.
5. Čaj zalejeme 1 litrom vody zohriatej na 70-80 °C. Necháme vylúhovať 3 minúty a scedíme.
6. Do pohárov dáme kocky ľadu, čerstvé odkôstkované višne, pár lístkov medovky jemne roztlačených v mažiari, aby sa uvoľnili silice a sirup. Zalejeme vychladnutým čajom a premiešame.
Tip: Vyskúšajte sirup ako polevu na zmrzlinu alebo na dezerty.
Tip: Sirup môžeme zamraziť s višňou alebo lístkami medovky vo formičkách na ľad.
Bylinkovo-cesnakové maslo
Príprava: 15 minút
Potrebujeme na 6 porcií:
5 vetvičiek bazalky
2 vetvičky estragónu
5 vetvičiek tymianu
1 malú hrsť petržlenovej vňate
1 strúčik cesnaku
kôru z citróna
150 g masla
soľ, korenie
Postup
1. Bylinky opláchneme, otrasieme z nich vodu, otrháme lístky, z petržlenovej vňate odrežeme vrchnú časť a všetko najemno nasekáme. Cesnak ošúpeme a pretlačíme. Kôru z citróna nastrúhame.
2. Do misky dáme zmäknuté maslo a vidličkou v ňom všetky suroviny rozmiešame. Na záver dochutíme soľou a korením.
3. Z papiera na pečenie alebo z potravinárskej fólie si vystrihneme obdĺžnik, položíme naň maslo, zvinieme do valčeka, konce zaviažeme šnúrkou a dáme do chladničky stuhnúť.
Tip: Kúsok masla necháme roztopiť na čerstvo ugrilovanom steaku.
Jahodová limonáda s levanduľovým sirupom a mätou
Príprava: 30 minút (bez macerácie)
Potrebujeme
Sirup
750 ml vody
40 g levanduľových kvetov
500 g kryštálového cukru
2 bio citróny
5 g kyseliny citrónovej
Limonáda
zväzok mäty
jahody
voda/sóda
ľad
Postup:
1. Jeden citrón nakrájame na silnejšie plátky. Dáme do hrnca s vodou a cukrom. Za občasného miešania varíme 5 – 15 minút, podľa toho, aký hustý sirupu chceme mať. Pridáme kvety čerstvej alebo sušenej levandule, šťavu z jedného citróna. Necháme prejsť varom a odstavíme.
2. Prikryjeme utierkou a necháme 48 hodín macerovať pri izbovej teplote. Občas premiešame. Sirup precedíme, pridáme kyselinu citrónovú a znova prevaríme. Ešte horúci nalejeme do pohárov a dobre ich uzatvoríme. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
3. Do džbánu dáme ľad, nakrájame jahody alebo jahodovú dreň, lístky mäty jemne popučené v mažiari, aby uvoľnili silice a levanduľový sirup. Zalejeme vodou a premiešame.
Voňavý cukor: sušené kvety levandule pridáme do dózy s cukrom, ktorý neskôr použijeme na ochutenie krehkého pečiva, náplní do cheesecakeov alebo smotanových krémov.
Tip: Levanduľový sirup pridáme do smoothie alebo do jogurtu.