shutterstock.com
StoryEditor

Tieto čerstvé bylinky dodajú vášmu vareniu tú správnu chuť a potrebné živiny!

20.04.2020, 15:00
Recepty a tipy
Bazalka na cestoviny, rozmarín do domácej paštéty, šalvia do plnky, pažítka do polievky a mäta na vrch dezertu. Iba máločo bude mať na vašu kuchyňu také veľké účinky ako varenie či pečenie s čerstvými bylinkami. Experimentujte, objavte ich kúzlo, prihovárajte sa im. Venujte im zaslúženú pozornosť a ony sa za odmenu stanú vašimi najlepšími priateľmi!

Bylinky sú nenáročné rastlinky. Vyhovuje im pobyt v polotieni, stačí ich občas poliať a o miesto v črepníku alebo na záhrade sa rady podelia aj s ostatnými rastlinami. Mnohé patria medzi trvalky, ktoré nám robia radosť aj niekoľko rokov, a preto by nemali chýbať v žiadnej záhradke alebo na balkóne mestského bytu. Ich pestovanie je zábava i relax. Ak však na „farmárčenie“ práve nemáte chuť, zavolajte jar do svojej kuchyne čerstvými bylinkami z obchodu. Tu je zoznam 10 najobľúbenejších:

Petržlenová vňať
Dvojročná rastlina, vhodná do črepníka i do záhradky, vyháňa vňať plnú chutí a zdravia. Stonky i lístočky sa pridávajú do nespočetného množstva jedál, výborne sa hodí do polievok, dusených pokrmov, rýb a vareného mäsa. Veľmi dobre sa znáša s paradajkami, výborne dochutí pokrmy z vajec. Hladká petržlenová vňať má na rozdiel od tej kučeravej oveľa lepšiu chuť, aj keď výzorom nie je taká atraktívna.

Bobkový list
V staroveku z neho vili vence pre víťazov náročných súbojov, dnes je on sám nekorunovaným kráľom kuchyne. Bobkový list je nenápadný a tak trochu nedocenený, má však mnohoraké využitie, ideálne dochutí hlavne hydinu, divinu, ryby, jednoducho akékoľvek dusené a pečené mäsá. Čerstvý dokáže prevoňať jedlo lepšie ako sušený, pri varení ho preto stačí pridať menej. No a pokiaľ si doma pripravujete „bouquet garni“ – zväzok byliniek na prípravu polievok a vývarov, zviazaný motúzikom – bobkový list v ňom jednoducho nesmie chýbať.

Tymian
Vedeli ste, že jeho blízka príbuzná má u nás meno materina dúška? Tymian má množstvo odrôd a každá dokáže prekvapiť čímsi iným: jedna citrónovou chuťou, iná zasa rascovou vôňou, ale zakaždým stačí rozdrviť lístočky tymianu v dlaniach a ten prekvapí svojou sýtou arómou. Ozvláštni pikantné jedlá, vyzdvihne chuť hydinového i bravčového mäsa, veľmi dobre sa hodí do plnky a kamaráti sa aj s grilovanou (pečenou) zeleninou. Tymian milujú črepníky i záhrady, pretože pôsobí veľmi esteticky a je nenáročný.

Bazalka
Tak tá by naozaj nemala chýbať v žiadnej kuchyni! Má rada slnko, dostatok vlahy a v pohode sa udomácni aj na svetlom mieste okenného parapetu. Využitie bazalky je také všestranné, koľko je krajín na svete: pridáva sa do pesta, paradajkových pokrmov a šalátov ako v Taliansku, do omáčok a k čerstvej zelenine, ako to robia Gréci, do pikantných jedál podľa vzoru Južnej Ameriky, do thajského karí, kuracieho mäsa atď. Najvernejší vzťah má však bazalka vypestovaný k čerstvým paradajkám.

Levanduľa
Zatiaľ čo v záhrade sa levanduľa stane vašou srdcovou záležitosťou, v kuchyni využijete listy i kvety tejto bylinky, dobre znášajúcej teplo a suché podnebie. Konečne niečo, čo má svoje miesto v dezertoch, čo dodá chuť domácej zmrzline, čo ochutí olej i obyčajný cukor na jeho ďalšie využitie a čo sa perfektne hodí do osviežujúcich nápojov. Pozor však – levanduľu používame s rozumom, jej chuť je totiž taká výrazná, že ak to s ňou v koláči preženieme, ostane nám v ústach nepríjemná „mydlová“ chuť.

Šalvia
Zamatovo hebké listy s jemnými chĺpkami na povrchu dokážu každého kuchára očariť svojou výraznou chuťou. Preto sa väčšinou do jedla pridávajú až tesne pred jeho dokončením, nasekané na menšie kúsky a v malých množstvách. Taliani si bez šalvie nedokážu predstaviť rizoto, my ju s radosťou pridávame k rybám, hydine, teľacine, ale aj k bravčovému mäsu. Zelenina vďaka šalvii získa nádych aristokracie a čaj pripravený zo šalviových kvetov vás celkom iste za každých okolností postaví na nohy.

Rozmarín
Listy ako ihličky, ale sladkastá chuť živice. Bylinka, typická pre stredomorskú kuchyňu, sa mimoriadnej obľube teší aj u nás: nasekanými alebo celými vetvičkami ochucujeme divinu, pečené mäso, chrumkavé pečivo, rozmarín veľmi príjemne ochutí zemiaky, ryby i kôrovce. Pripravuje sa z neho rozmarínový olej a kombinácia rozmarín + cesnak + olivy je doslova „vražedná“. Málokto vie, že v kuchyni možno použiť aj jedlé kvety rozmarínu.

Mäta
Táto bylinka je najväčší chameleón medzi bylinami. Pestuje sa vari všade, znesie sa takmer s každou potravinou a existuje z nej toľko druhov, že sa z toho točí hlava (prieporná, marocká, voňavá, čierna, čokoládová...) Mäta má pomerne výraznú chuť, preto s ňou v kuchyni šetríme, ideálna je však k jahňacine, do ovocných jedál, do všetkých druhov dezertov, oživí mliečne pokrmy a sviežosťou vynesie do neba alkoholické i nealkoholické nápoje.

Pažítka
Jedlám dodá lahodnú chuť po cibuľke a šalátom, nátierkam i marinádam trochu pikantnosti. Pažítku používame celú alebo nakrájanú nadrobno, výborne sa hodí na zdobenie vajec, šalátov alebo slaných mliečnych pokrmov. Dá sa mraziť i sušiť, najlepšie vlastnosti si však zachováva čerstvá. Keď doma pripravíte na pečené mäso dresing z olivového oleja, pažítky, čili papričiek a cesnaku, primiešate trochu šťavy z limetky a pár kvapiek medu, vaši hostia pri stole si budú od rozkoše oblizovať všetky prsty!

Majorán
Pizza, cestoviny, ryby, ale ani grilovaná alebo zapekaná zelenina (baklažán, cuketa...) sa bez chuti majoránu nezaobídu. Je ostrý, trochu korenistý, pridáva sa do mäsa, plniek, fašírok, gulášov i polievok. Okrem výraznej chuti má aj dezinfekčný účinok a zlepšuje trávenie, čo ocenia „čajíčkari“, keď 2 čajové lyžičky sušeného majoránu zalejú 2 dl vriacej vody a nechajú vylúhovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 15:46