shutterstock.com
StoryEditor

Pozor! Tieto potraviny by ste určite nemali dávať do mrazničky

19.04.2020, 13:00
Recepty a tipy
Aj vy občas nakúpite alebo navaríte ako pre rotu vojska, hoci ste doma dvaja? Ak to neviete rozdať, jedlo nevyhadzujte. Zmrazte ho a budete mať zásoby na neskôr. Obvykle dokonca bez väčšej námahy, veď ich stačí iba rozmraziť. Čo všetko smie do mrazničky?

Mäso
Jednoznačne patrí do mrazničky. Zabalené v igelitových vrecúškach v nej vydrží naozaj dlho. Celé kura či morka aj rok, naporciované deväť mesiacov. Približne osem mesiacov mrazu znesie bravčová pečienka či hovädzie mäso na steaky. Vnútornosti sú tiež vhodné na zamrazenie, no pripraviť si ich musíte maximálne do troch mesiacov. Do mrazničky môže aj mleté mäso, no spotrebovať ho musíte do dvoch mesiacov. Ak sa tuk v ňom sfarbí dosiva, už ho radšej vyhoďte. Ak milujete ryby, tie morské v mínusových teplotách držte nanajvýš rok, sladkovodné iba tri – štyri mesiace. Z morských plodov je najtrvácnejší krab, zamrazený môže byť aj desať mesiacov.
Keďže mäso môže byť v mrazničke naozaj dlho, radšej si poriadne poznačte, o aký druh ide. Keď zamrzne, nebudete mať šancu rozlíšiť, či ide o hovädziu roštenku, alebo o predné na polievku. Ak si mäso naporciujete, medzi jednotlivé kusy vložte fóliu. Ľahko ich potom oddelíte a rozmrazíte si vždy iba také množstvo, ktoré potrebujete.
Aj prebytok šunky a klobás môžete skladovať v mraze, no skonzumovať by ste ich mali do dvoch mesiacov. Slaninu tiež uložte do mínusových teplôt, no zotrvať v nich môže iba mesiac.

Pečivo a zákusky
Veľkí kamaráti s mrazničkou sú chlieb, rožky, bagety alebo žemle. Proste akékoľvek pečivo. Aj neupečené, no to spotrebujte do mesiaca. Upečené v nej môže zotrvať aj dva – tri mesiace. Dlhšie už určite nie, odniesla by si to jeho chuť a kvalita. Upiekla vám mama bábovku alebo makové buchty a je toho viac, ako stihnete skonzumovať? Aj tieto lahôdky môžete vložiť do mrazničky a vybrať ich, keď na ne znova dostanete chuť. Ideálne do troch mesiacov. Rovnako postupujte, ak sa vám podarilo upiecť priveľa mafinov. Tie môžu byť v mínusových teplotách dokonca rok. Hoci sa vám to na prvý pohľad nezdá, mraznička neublíži ani palacinkám. No iba vtedy, keď v nej budú maximálne tri mesiace. Do mrazu môžete uložiť aj suché pečivo, ako sú linecké kolieska či iné druhy vianočného pečiva, ale aj krémovú tortu či zákusky. Pozor! Výnimku tvoria iba druhy so šľahačkou, pretože smotana sa v mrazničke zráža. Tortu a krémové zákusky všakvždy uložte do plastových nádob, aby nenapáchli. A potom sa už tešte len z toho, že príprava pohostenia pre návštevu vás neskôr nebude stáť ani štipku stresu. Stačí ich večer preložiť z mrazničky do chladničky a nechať pozvoľna rozmraziť. Ich chuť a kvalita nebude o nič horšia. Avšak musíte tak urobiť tak do dvoch mesiacov.

Pirohy a parené buchty
Ak máte radi múčne jedlá a nechce sa vám s nimi babrať, nabudúce si pripravte väčšiu dávku a dajte časť zmraziť. Ale pozor! Pirohy je potrebné dať do mrazničky neuvarené. Najprv si ich rozložte na podnos každý zvlášť, chvíľku ich mrazte, potom ich vyberte a vložte do igelitových vrecúšok či plastových nádob. Až potom ich znova zamrazte. Nebudú sa lepiť.
Do mrazničky majú vstup povolený aj neuvarené šúľance a slivkové knedle. Nebojte sa do nej vložiť ani už upečené lokše. Sú síce zemiakové, ale mráz ich chuti neublíži, hoci sa všade uvádza, že jedlá so zemiakmi do mrazničky nepatria. Do lokší alebo knedlí sa však pridávajú varené zemiaky, ktoré ako prídavok do cesta nie sú problém. Pred prípravou tieto múčne jedlá nerozmrazujte, vhoďte ich rovno do vriacej vody.
Mráz uchová aj uvarené parené buchty – bez posýpky a nepoliate maslom. Rozmrazte ich nad parou a až potom dochuťte maslom, cukrom či makom.

Ryža a cestoviny
Ak ste ich uvarili veľa a nemáte ich komu ponúknuť, šupnite ich do mrazničky. Vydržia tam aj tri mesiace. Ich kvalita sa síce mierni zníži a nebudú také ako čerstvo uvarené, no keď ich zmiešate s nejakou dobrou omáčkou alebo šťavou z uvareného mäsa, nič nespoznáte. Budú výborné. Čo sa týka príloh, do mrazničky si môžete uložiť aj knedle – a nabudúce budete mať poruke prílohu k segedínu či sviečkovej.

Polievky a hotové jedlá
Zamrazovanie neublíži ani kuracej, hovädzej či zeleninovej polievke, kapustnici alebo gulášu, no iba takému, v ktorom nie sú zemiaky. Varené nakrájané zemiaky sa vplyvom mrazu stanú kašovitými. Mraznička neprekáža ani mäsám pripraveným vo forme soté so zeleninou, hubami alebo na prírodný spôsob. Ak do mäsovej omáčky pridáte smotanu, zrazí sa. Vtedy pokrm nezmrazte. Mrazničku tiež obíďte, ak si mäso skombinujete napríklad s dijonskou horčicou. Po rozmrazení tiež nebude vyzerať vábne. Maďarský guláš môžete zamraziť, ale po rozmrazení si porciu musíte nechať prejsť varom. V tomto pokrme je totiž viac vody, pri rozmrazovaní to uvidíte, oddelí sa. Varom sa však všetko pekne spojí a jedlo bude opäť chutné. Aj pečené kura môžete zamraziť, no mráz trochu uškodí kvalite. Mäso bude suchšie, asi ako keď si pečené kura prihrievate na ďalší deň. Stačí však pridať viac šťavy a všetko bude znova bezchybné. Milujete maminu koložvársku kapustu? Aj tú môžete zamraziť, dokonca aj segedín, no iba taký, do ktorého nepridáte smotanu.

Huby
O mrazení húb sa už pohovorilo kadečo, no nebojte sa ho. Mráz neuškodí hríbom, masliakom, suchohríbom, kuriatkam ani šampiňónom. Neznesú ho bedle či hlivy. Vhodné huby pred mrazením umyte, poriadne ich očistite, nakrájajte a zabaľte do igelitových vrecúšok. Ale len hríby. Ostatné huby ako kozáky, masliaky či kuriatka radšej pred uložením do mrazu blanšírujte. To znamená, že ich očistené vložíte do vriacej vody asi na minútu. Potom ich opláchnite studenou vodou a odložte zabalené do mrazničky. Budú ešte čistejšie, zachovajú si väčšinu živín a neutrpí ani ich chuť či vôňa. Takýmto spôsobom ich tiež urobíte skladnejšími, pretože blanšírovaním zmenšia svoj objem asi o tretinu. Niektorí zasa odporúčajú nakrájané huby podusiť na masle a až potom ich vychladnuté zamraziť, trebárs v mikroténových vreckách. Ak huby vložíte do nich, vysajte z nich vzduch. Ten pri mrazení škodí, potraviny vďaka nemu schnú a množia sa v nich škodliviny. Buď ho vytlačte rukou, alebo doslova vysajte ústami. Huby použite do polievok, omáčok či praženice, ale musíte tak urobiť do polroka. Mrazte však vždy iba čerstvé huby a ak všetko pri varení nespotrebujete, nikdy ich znovu nezmrazujte. Sú to predsa len huby, teda sú háklivejšie ako iné potraviny. Mohli by vám ublížiť.

Ovocie a zelenina
S mrazničkou sa priatelia iba druhy, ktoré nie sú plné vody. Ideálne sú menšie jahody, maliny, černice, čučoriedky, tiež čerešne, slivky či marhule. Pred vložením do mrazničky ich umyte, naporciujte do dóz a v zime budete mať poruke zdravé pochúťky. Báť sa nemusíte, keď ich vložíte do mrazničky ihneď po zbere alebo kúpe, mráz vitamíny a minerály zničí len minimálne. Vydržia aj deväť mesiacov. Ak ste skôr milovníci zeleniny, zamrazte si hrach, kukuricu, brokolicu či karfiol. Takisto aj zelenú fazuľku. Vydržia deväť mesiacov.

Bylinky a koreniny
Ak máte prebytok petržlenovej či zelerovej vňate, nesušte ju. Dajte ich do mrazničky, uchovajú si tak viac živín, arómu aj farbu, avšak len vtedy, ak ich tam vložíte čerstvé, opláchnuté vodou a zabalené v mikroténových vreckách či malých plastových nádobách. Na mrazenie sú vhodené aj bazalka, pažítka či ligurček. Bylinky si môžete aj nasekať, vsypať do priehradiek nádoby na výrobu ľadu, zaliať vodou a zamraziť. Po dvoch dňoch ich z nádobky na výrobu ľadu vyberte a vložte do plastových nádob. S bylinkovými zmrazenými kockami potom ide práca ako po masle. Stačí ich vybrať a vhodiť do polievky, mäsa či prívarku, a to najlepšie tesne pred dovarením. Udržia si arómu, čerstvosť a farbu – bude to, akoby ste do polievky vhodili čerstvú vňať. Takéto kocky však používajte iba pri varení. Ak chcete pripraviť nátierku s bylinkami, mrazte ich bez vody, vložené v plastovej nádobe alebo v mikroténovom vrecúšku. Lepšie bude, ak ich tiež nasekáte a zbavíte stoniek. Ľahšie sa potom s nimi manipuluje. Bylinky v mrazničke vydržia naozaj dlho, aj celý rok.

Rozmrazujte pomaly!
Zmrazené jedlo určite nevkladajte do mikrovlnky. Rýchle rozmrazovanie žiadnej potravine neprospieva. Ideálnym spôsobom je zmrazené potraviny preložiť na deň do chladničky. Budú sa rozmrazovať pomaly a prirodzene.

Nedávajte ich do mrazničky
Nie každej potravine mráz prospieva. Čo nikdy nezmrazujte:

Zelené šaláty
Stratia chuť a zvädnú. Držte ich iba v chladničke.
Uhorky a paradajky
Obsahujú priveľa tekutín, ktoré sa s mrazom nekamarátia.
Melóny, jablká, hrušky, citrusy
Tiež je v nich veľa vody, takže ak ich zmrazíte a rozmrazíte, vznikne vám mäkké a zošúverené ovocie.
Zemiaky
Zemiaky obsahujú veľa vody, mrazením sa v nich vytvoria ľadové kryštáliky. Navyše získajú sladkú pachuť. Ak ich chcete pridať do zemiakového cesta, predtým ich uvarte.
Mlieko a smotana
Zrazia sa a nebudú vyzerať dvakrát vábne.
Syr
Ak do mrazničky vložíte tvrdý syr, bude drobivý a múčnatý. Mäkkému sa zmení textúra.
Vajíčka v škrupine
Vplyvom mrazu prasknú, lebo bielok je tekutina a tá sa v mínusových teplotách rozpína.
Vyprážané jedlo
Rezne alebo fašírky môžete dať pokojne do mrazničky, no rátajte s tým, že po rozmrazení už nebudú chrumkavé.
Ovocné koláče s posýpkou
Platí to isté ako pre vyprážané pokrmy. Môžete ich zmraziť, no rátajte s tým, že sladká posýpka bude mäkká a vlhká.

Na čo nezabudnúť?
· Potraviny pred zamrazením vložte do mikroténových vreciek alebo plastových nádob. Vždy si poznačte, o čo ide a kedy ste ich do mrazničky vložili.
· Potraviny skladujte podľa čerstvosti. Najstaršie potraviny patria navrch, tie by ste mali skonzumovať ako prvé.
· Ak pokrmy vložíte do mikroténových vreciek, vytlačte z nich všetko vzduch. Uškodil by im.
· Nádoby, do ktorých budete zamrazovať, neplňte na doraz. Mnohé pokrmy vplyvom mrazu totiž čiastočne zväčšia svoj objem, preto potrebujú rezervu.
· Potraviny, ktoré chcete zmraziť, by nemali mať vyššiu ako izbovú teplotu.
· Pred zmrazením si pokrmy vopred naporciujte a zabaľte si ich v takom množstve, ktoré spotrebujete akurát na jedno použitie.
· Zmrazujte vždy čerstvé potraviny a pokrmy. Inak utrpí ich kvalita a chuť.
· Jednu potravinu nikdy nezmrazujte dvakrát.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 08:56