Kto je Michal Nikodém
Absolvent strednej hotelovej školy v Opave, vo francúzskej a talianskej kuchyni sa zdokonaľoval na hotelovej škole v Brixene. Pracoval v medzinárodnej sieti reštaurácií The Smollensky´s v Londýne, a tiež v hoteli Savoy ***** v Prahe. V roku 2006 založil spoločnosť Ola Kala, ktorá organizuje kurzy varenia, zaoberá sa food stylingom a gastronomickým poradenstvom. Koníčkom Michala Nikodéma je cukrárstvo.
Domáce croissanty
Maslová časť
250 g masla
Kysnuté cesto
500 g hladkej múky
50 g cukru krupice
štipka soli
20 g droždia
5 žĺtkov
250 ml mlieka
Postup:
Mlieko s cukrom, droždím a žĺtkami dobre rozmiešame. Pridáme múku a soľ a vypracujeme cesto, ktoré potom uložíme na 30 minút do chladničky. Cesto potom upravíme do obdĺžnika dvakrát väčšieho ako maslová kocka, do stredu položíme odbalenú kocku masla (250 g) a zabalíme ju do kysnutého cesta.
Vyvaľkáme na plát 30 x 40 cm a zložíme na tretiny. Necháme 20 minút odpočinúť v chladničke. Postup opakujeme, po vytiahnutí z chladničky plát opäť rozvaľkáme a zložíme na štvrtiny. Potom necháme cez noc v chladničke nakysnúť.
Cesto rozdelíme na polovice, každú rozvaľkáme na plát 5 mm hrubý a asi 15 x 20 cm široký. Nakrájame na trojuholníky, naplníme čokoládou, syrom, potrieme žĺtkom a necháme znova približne hodinu kysnúť. Takto pripravené croissanty pokvapkáme medom alebo javorovým sirupom a pečieme asi 10 – 12 min. v rúre na 180 °C.