Domáci syr
Na výrobu 1 kg kozieho syra treba okolo 7 litrov mlieka, pri ovčom je to približne 3,6 l mlieka a pri kravskom 10 l mlieka. Množstvo aj chuť skutočne spotrebovaného mlieka závisí od jeho kvality, tučnosti a počas roka sa mení, čo závisí hlavne od rozmanitosti stravy. Mlieko sa dá zohnať v mliečnych automatoch, prípadne pojazdných mliečnych expresoch.
Syr z nepasterizovaného mlieka (z tepelne neupraveného) – mlieko sa zohreje na 30 stupňov, pridá sa syridlo, zamieša sa a nechá stáť. O takú polhodinu sa vyzráža sýrenina, ktorá sa nadrobno nakrája a dá do formy, napríklad do plastového sitka, a nechá sa ešte stekať približne hodinu, kým syr bude stuhnutý a kompaktný.
Tvaroh z nepasterizovaného mlieka – mlieko treba nechať skysnúť, potom sa zohrieva asi na 80 stupňov, kým sa začne oddeľovať sýrenina od srvátky, preleje sa to cez sitko a tvaroh je hotový.
Bryndza – základ je urobiť syr z nepasterizovaného mlieka, nechať ho deň až dva odstáť, mliečne baktérie, ktoré sú v syre prirodzene, spôsobujú, že syr zreje (on skysne, ale tak to má byť, je to prirodzená reakcia mliečnych baktérií). Vyzretý syr sa zomelie, pridá sa doň soľ a bryndza je na svete. Pre zdravú mikroflóru by sme mali denne skonzumovať 1 lyžičku bryndze.