shutterstock.com
StoryEditor

Máte pocit, že ste už v kuchyni vyskúšali všetko? Vyrobte si vlastný syr, bryndzu či tvaroh!

06.04.2020, 18:00
Recepty a tipy
Stihli ste napiecť domáci kváskový chlieb, pripraviť si domáce parené buchty alebo ste vyskúšali domácu pizzu? Potom je čas na to, aby ste skúsili vyrobiť domáci syr, tvaroh, či bryndzu. A najlepšie na tom je, že to nie je vôbec zložité.

Domáci syr
Na výrobu 1 kg kozieho syra treba okolo 7 litrov mlieka, pri ovčom je to približne 3,6 l mlieka a pri kravskom 10 l mlieka. Množstvo aj chuť skutočne spotrebovaného mlieka závisí od jeho kvality, tučnosti a počas roka sa mení, čo závisí hlavne od rozmanitosti stravy. Mlieko sa dá zohnať v mliečnych automatoch, prípadne pojazdných mliečnych expresoch.

Syr z nepasterizovaného mlieka (z tepelne neupraveného) – mlieko sa zohreje na 30 stupňov, pridá sa syridlo, zamieša sa a nechá stáť. O takú polhodinu sa vyzráža sýrenina, ktorá sa nadrobno nakrája a dá do formy, napríklad do plastového sitka, a nechá sa ešte stekať približne hodinu, kým syr bude stuhnutý a kompaktný.
Tvaroh z nepasterizovaného mlieka – mlieko treba nechať skysnúť, potom sa zohrieva asi na 80 stupňov, kým sa začne oddeľovať sýrenina od srvátky, preleje sa to cez sitko a tvaroh je hotový.
Bryndza – základ je urobiť syr z nepasterizovaného mlieka, nechať ho deň až dva odstáť, mliečne baktérie, ktoré sú v syre prirodzene, spôsobujú, že syr zreje (on skysne, ale tak to má byť, je to prirodzená reakcia mliečnych baktérií). Vyzretý syr sa zomelie, pridá sa doň soľ a bryndza je na svete. Pre zdravú mikroflóru by sme mali denne skonzumovať 1 lyžičku bryndze.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 12:56