Vyrobte si domácu vegetu zo šupiek
Využívate pri varení koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler)? Pred čistením ju poriadne umyte a šupky, ktoré by ste inak vyhodili do koša, rozložte na plech a nechajte v otvorenej rúre sušiť pri teplote 50 stupňov. Usušené odrezky rozmixujte v mixéri a používajte ako vegetu do polievok a omáčok.
Upečte si buchty zo starého chleba
Do misky dajte 400 g starého chleba a zalejte ho pol litrom teplého mlieka. Pridajte päť vajec, 50 g sušeného ovocia, orechy, lyžičku škorice a zo všetkého vypracujte cesto. Preložte ho do maslom vymasteného pekáča a pečte pri 180 °C asi 40 minút.
Pikantné tekvicové jadierka
Vyrezávali ste na Halloween tekvice? Azda ste jadierka z nich nevyhodili? Môžete si z nich spraviť výbornú maškrtu. Tekvicové semiačka prepláchnite vodou, osušte, osoľte a zmiešajte s kvalitným, najlepšie za studena lisovaným olivovým olejom. Potom ich nasypte do papierom na pečenie vyloženého pekáča a pečte v rúre pri 180 °C asi 20 minút. Tesne pred koncom ich poprášte troškou karí korenia.
Omeleta zo zvyšných zemiakov
Zvyšky zemiakov z obeda nakrájajte na menšie kúsky. Krátko ich orestujte na oleji, posypte nakrájanou šunkou, hŕstkou mrazenej zeleniny a všetko zalejte rozšľahanými vajcami. Omeletu opečte z oboch strán a servírujte s kyslými uhorkami alebo domácim kečupom.
Staršie čipsy ako trojobal
Čím to je, že čipsy sú dobré len ako čerstvé? Ak vám zostali z nejakej oslavy a už stratili svoju pôvodnú chuť, nebuďte smutní. Pomocou valčeka čipsy rozdrvte na malé kúsky a namiesto múky ich použite na obalenie rezňov. Uvidíte, že nedeľné rezne budú oveľa chrumkavejšie než kedykoľvek predtým.
Zvyšky syra ešte dobre poslúžia
Suché kúsky tvrdého syra rozmixujte nadrobno v kuchynskom robote. Nasypte ich do vzduchotesnej nádoby a skladujte v chladničke. Hodia sa najmä na posypanie špagiet, pizze, placiek alebo gratinovanej zeleniny.
Nevyhadzujte stonky z byliniek
Viete o tom, že bylinky ako mäta, fenikel, petržlen alebo kôpor majú aromatickejšie stonky než lístky? Využite to a pridajte ich do polievky alebo k mäsu.