shutterstock.com
StoryEditor

Pečieme spolu: Kysnuté škoricové slimáky so sladkou polevou podľa Karin Haydu

26.03.2020, 15:00
Recepty a tipy
Nefajčí, nepije alkohol ani kávu, ale žiadnu zábavu nepokazí, najmä nie takú, čo sa odohráva v kuchyni. Herečka Karin Haydu totiž varí a pečie perfektne. Dôkazom je aj tento recept na vynikajúce škoricové hniezda s mascarpone polevou. Tie musíte vyskúšať!

CINNABON – kysnuté škoricové slimáky

Suroviny:
750 g hladkej múky
3 PL kryštálového cukru
1 a 1/4 ČL soli
1/4 ČL sušeného droždia
1 a 1/2 ČL vanilkovej esencie
4 PL masla (+ maslo na vymastenie plechu)
325 ml mlieka
1 vajce na potretie

Cukrová zmes:
200 g kryštálového cukru
2 ČL mletej škorice
(čokoládové vločky)

Poleva:
80 ml mascarpone
120 ml vlažného mlieka
250 g práškového cukru
1 ČL vanilkovej esencie (alebo vanilkového cukru)


Postup:
1. V miske pomiešame preosiatu múku s cukrom, soľou a droždím. Ak nemáme k dispozícii vanilkový extrakt, nahradíme krištáľový cukor vanilkovým.

2. Potom vlejeme roztopené (nie horúce) maslo, mlieko (nie studené) a zamiešame. Nemiesime, nemixujeme, iba zamiešame, aby vzniklo jedno cesto odlepujúce sa od stien nádoby (nie je nutné, aby bolo úplne dokonale vymiešané). Pokojne pridajte trochu mlieka alebo múky, ak sa nesceľuje, alebo naopak, je veľmi mokré, toto cesto vám to odpustí.

3. Zakryte fóliou alebo uzavrite do nádoby a nechajte kysnúť 12 – 24 hodín. Cesto sa zdvojnásobí. Prečo tak dlho? Pretože kvasnice dokonale predpripravia lepok na trávenie a nebude vám z neho ťažko. Samozrejme, stačí ho nechať kysnúť aj kratšie s väčším množstvom kvasníc (na toto množstvo bežne 7,5 g sušeného alebo tri štvrtiny kocky čerstvého droždia).

4. Vykysnuté cesto vylejte na pomúčenú pracovnú dosku a „poskladajte“, teda všetky štyri strany cesta zložte na cesto tak, aby ostal pomúčený bochník. Ten vytvarujte a ľahko rozvaľkajte na asi 1 cm hrubý plát. Cesto posypte po celej ploche cukrovou zmesou a dochuťte podľa ľubovôle.

5. Čo najviackrát zrolujte po dĺžke a nakrájajte na asi 3 – 4 cm hrubé kolieska (maximálne podľa výšky formy). Poukladajte na vymastený plech. Nechajte 30 minút prikryté kysnúť na mierne teplom mieste (na svetle alebo vo vyhriatej kuchyni) a rozohrejte si rúru na 180 °C.

6. Potom slimáčiky potrite vajíčkom. Cinnabony sa môžu vo forme úplne spojiť, je to v poriadku, závisí od prípravy cesta, použitej múky a ak ste predtým cesto zmrazili, nafúkne sa menej. Pečte cca 25 minút.

7. Ako krém na povrch môžete použiť klasický vanilkový puding, ktorým ešte horúcu rolku zalejete, alebo glazúru z 2 šálok práškového cukru a 3 – 4 lyžíc mlieka. Prípadne to úplne zaklincujte krémom z 80 ml mascarpone, 120 ml vlažného masla, 250 g práškového cukru a 1 ČL vanilkového extraktu (alebo nahraďte primerané množstvo cukru vanilkovým). Škorice a cukru použite podľa chuti. Rovnako si môžete recept obmeniť, napríklad pridaním čokoládových vločiek, nutely či sušeného ovocia na cesto.

Tip: Hotové kolieska sa dajú po jednom zamraziť a piecť po čase aj jednotlivo (vyberte z mrazničky, nechajte hodinu nakysnúť a upečte napríklad na plechu).

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. november 2024 23:20