Kysnutá zemiaková knedľa
Príprava: 20 minút & Kysnutie: 90 minút & Varenie: 30 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
1/2 kocky droždia
125 ml plnotučného mlieka
štipku cukru
500 g zemiakov uvarených v šupke deň vopred
300 g hrubej múky
soľ
1 veľké vajce
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Postup:
Droždie rozdrobíme do teplého mlieka so štipkou cukru a necháme vzísť kvások. Zemiaky ošúpeme a prelisujeme, múku premiešame s trochou soli. Z múky, zemiakov, kvásku a vajca spracujeme cesto, necháme v mise zakryté utierkou kysnúť asi 90 minút.
Do širšieho hrnca nalejeme len toľko vody, aby nedosahovala dna paráku. Z cesta vytvarujeme 2 bochníky, zabalíme ich do mokrej plátennej utierky a dáme variť na paru asi na 25 – 30 minút. Po uvarení knedľu vybalíme, prepichneme vidličkou a potom niťou nakrájame na plátky.
Náš tip:
Zemiakové cesto má veľkú výhodu, že sa z neho dajú uvariť okrem klasických knedlí, ktoré sa podávajú ako príloha, aj samostatné delikatesy. Gazdinky boli v tomto smere veľmi kreatívne, a tak sa nám zachovali recepty na guľaté knedle plnené rôzne upraveným mäsom, zeleninou, hubami alebo ovocím, zaváraninami či slivkovým lekvárom.