dreamstime
StoryEditor

Vyskúšajte náš recept a povedzte raz a navždy NIE kupovanej zemiakovej knedle!

20.02.2020, 15:00
Recepty a tipy
Vychutnajte si vynikajúcu zemiakovú knedľu, ktorá patria medzi najlahodnejšie špeciality českej a slovenskej kuchyne. Ak sa vám podarí, už nikdy nesiahnete po tej v obchode.

Kysnutá zemiaková knedľa
Príprava: 20 minút & Kysnutie: 90 minút & Varenie: 30 minút

Potrebujeme na 4 porcie:
1/2 kocky droždia
125 ml plnotučného mlieka
štipku cukru
500 g zemiakov uvarených v šupke deň vopred
300 g hrubej múky
soľ
1 veľké vajce

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa KvásokJeLáska (@kvasokjelaska),

Postup:
Droždie rozdrobíme do teplého mlieka so štipkou cukru a necháme vzísť kvások. Zemiaky ošúpeme a prelisujeme, múku premiešame s trochou soli. Z múky, zemiakov, kvásku a vajca spracujeme cesto, necháme v mise zakryté utierkou kysnúť asi 90 minút.
Do širšieho hrnca nalejeme len toľko vody, aby nedosahovala dna paráku. Z cesta vytvarujeme 2 bochníky, zabalíme ich do mokrej plátennej utierky a dáme variť na paru asi na 25 – 30 minút. Po uvarení knedľu vybalíme, prepichneme vidličkou a potom niťou nakrájame na plátky.

Náš tip:
Zemiakové cesto má veľkú výhodu, že sa z neho dajú uvariť okrem klasických knedlí, ktoré sa podávajú ako príloha, aj samostatné delikatesy. Gazdinky boli v tomto smere veľmi kreatívne, a tak sa nám zachovali recepty na guľaté knedle plnené rôzne upraveným mäsom, zeleninou, hubami alebo ovocím, zaváraninami či slivkovým lekvárom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 04:51