Potrebujeme:
400g uvarených zemiakov, 120g hladkej múky, štipka soli, 2PL masti na natieranie, marhuľový lekvár, mletý biely mak, mletý modrý mak, vanilkový cukor
Postup:
Zemiaky popučíme a necháme vychladnúť. Múku zatiaľ preosejeme a trošku posolíme, potom všetko zmiešame. Vymiesime nelepivé cesto, ktoré rozdelíme na dve časti - aby sa nám s ním lepšie robilo. Z nich vyrobíme ešte menšie kúsky, ktoré vyvaľkáme do kruhov. Tie potom posypeme hladkou múkou, aby sa na seba nelepili. Rozohrejeme suchú panvicu, na ktorej postupne pečieme lokše z oboch strán. Potom ich potrieme roztopenou masťou a zakryjeme.
Pripravené lokše potrieme marhuľovým lekvárom, potom ich posypeme bielym makom, ktorý má orieškovú chuť. Pridáme aj druhú vrstvu - tentokrát však lekvár posypeme modrým makom. Dobrú chuť!