Na cesto:
150 g hladkej múky
štipka soli
100 g masla
30 g práškového cukru
20 g vanilkového cukru
1 vajce
Na krém:
250 g mascarpone
20 g vanilkového cukru
200 g smotany na šľahanie (min. 33 %)
ovocie na ozdobu (ríbezle, čučoriedky, černice, jahody)
1 Z múky, soli, masla a oboch cukrov vypracujeme jemnú posýpku. Potom do nej pridáme vajce a pripravíme cesto, ktoré necháme v chladničke 30 minút odležať.
2 Cesto potom rozvaľkáme na plát hrubý asi 1 cm a natlačíme do formičiek na tartaletky. Potom cesto vo formičkách pokryjeme niekoľkými vrstvami alobalu.
3 Košíčky pečieme pri 170 °C asi 20 minút a po upečení necháme vo formičkách vychladnúť.
Mascarpone vyšľaháme s vanilkovým cukrom a smotanou na šľahanie do pevného krému. Potom krémom naplníme cukrárske vrecko s hladkou trubičkou.
4 Krém nastriekame do košíčkov a zaplníme ich až po okraj. Na záver tartaletky ozdobíme čerstvými jahodami nakrájanými na kúsky, čučoriedkami, ostružinami a ríbezľami.
Príprava: 50 minút (bez odležaní)
1 porcia obsahuje 1 580 kJ/377 kcal
Počet porcií/kusov 6