Taštičky s balkánskym syrom
Potrebujeme:
lístkové cesto
2 balenia balkánskeho syra
2 vajíčka
čierne korenie a bazalku podľa chuti
sezam na posypanie
Postup:
Cesto vyvaľkáme na hrúbku zhruba 2 milimetre a nakrájame na štvorčeky alebo trojuholníky. Nastrúhame balkánsky syr, pridáme jedno vajíčko, koreniny a touto zmesou plníme cesto. Štvorčeky alebo trojuholníky zabalíme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme pri 180 °C asi 15 minút.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Syrové tyčinky
Potrebujeme:
2 lístkové cestá
obľúbený syr na strúhanie
olivový olej
soľ
korenie či semienka podľa chuti (rascu, tymian, provensalské korenie, sezam, mak...)
Postup:
Cesto potrieme olivovým olejom, posypeme nastrúhaným syrom. Preklopíme druhým plátom lístkového cesta. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme soľou, korením a semiačkami. Nakrájame na prúžky zhruba 1 centimeter široké a postupne ich ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý prúžok niekoľkokrát zatočíme a oba konce pritlačíme k plechu, aby sa nerozmotali. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 15 minút.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Zapekané nachos
Potrebujeme:
2 balíky nachos
ostrý kečup
tvrdý syr
Postup:
Do vymastenej zapekacej misky vrstvíme nachos, pričom každú vrstvu výdatne pokvapkáme kečupom a posypeme postrúhaným syrom. Hornú vrstvu bude tvoriť syr. Zapečieme v rúre zhruba 10 až 20 minút. Nachos servírujeme teplé. Na stôl ich dáme v kope, aby si každý hosť mohol odlamovať. Jednotlivé vrstvy môžeme ešte posypať čerstvými bylinkami a poexperimentovať aj s rôznymi druhmi syra.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Syrový dip so zelerom
Na 4 porcie potrebujeme:
2 zelery
75 g vyzretého čedaru
100 g syra cottage
4 lyžice gréckeho jogurtu;
2 jarné cibuľky
soľ
korenie
Postup:
Zeler nakrájame na menšie kúsky. Pridáme k nim najemno nastrúhaný čedar, syr cottage, jogurt, pokrájanú mladú cibuľku a nakoniec soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešame, necháme vychladiť a môžeme podávať. Najlepšie sa k nemu hodí zeler alebo tyčinky z mrkvy.
Šunkové chlebíčky s granátovým jablkom
Vedeli ste, že? Kombinácia sušenej parmskej šunky a granátového jablka patrí medzi luxusné delikatesy.
Potrebujeme:
toasty
sušenú šunku
granátové jablko
Postup:
Plátky šunky rozpolíme. Každú polovičku stočíme do kornútiku a naplníme granátovým jablkom. Podávame na čerstvých toastoch potretých maslom alebo syrom.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Zeleninové čipsy
Potrebujeme:
mrkvu
zeler
petržlen
červenú repu
soľ
olivový olej
Postup:
Všetku zeleninu ošúpeme a nakrájame na kúsky hrubé zhruba 2 mm. Nakrájané plátky zľahka osolíme a necháme odvodniť. Po 15 minútach zlejeme vodu a zeleninu rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pokvapkaný olivovým olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.
Náš tip: Na servírovanie môžete pripraviť aj tvarohový dip.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame