shutterstock.com
StoryEditor

Gastronomický zážitok nemusí stáť celý majland. Toto sú lacné, ale chutné večere

17.12.2019, 14:00
Recepty a tipy
Na nasledujúcich receptoch sa presvedčíte, že všetko ide, keď sa chce. Aj dva dni pred výplatou.

Rizoto s kuracím mäsom a zeleninou
HODNOTA NÁKUPU: asi 6 €
Príprava: 60 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
500 g kuracích pŕs
250 g ryže
3 dcl silného vývaru
2 PL masla
1 väčšiu cibuľu
2 mrkvy
2 červené papriky
mletú červenú papriku
korenie
soľ

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Míša Čermáková (@mysak22c),


Postup:
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a na masle opečieme do sklovita. Pridáme kuracie mäso a zatiahneme, krátko zmiešame aj s mletou paprikou. Podlejeme kuracím vývarom a necháme dusiť asi 30 minút, podľa potreby podlievame vodou. Mrkvu očistíme a nastrúhame na hrubšie pásiky, papriky nakrájame na malé kúsky, pridáme k mäsu a dusíme ešte asi 20 minút. Ryžu uvaríme v inom hrnci v slanej vode a ešte teplú primiešame k mäsu a šťave.
Náš tip:
Rizoto môžete podávať s nastrúhaným syrom a použiť inú zeleninu podľa chuti.

Cestoviny s tvarohom a škoricou
HODNOTA NÁKUPU: asi 3 €
Príprava: 20 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
1 balenie obľúbených cestovín (500 g)
250 g plnotučného hrudkovitého tvarohu
100 g kyslej smotany
1 PL mletej škorice
práškový cukor podľa chuti
olivový olej

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa David Klučerovský (@davidklucerovsky),


Postup:
Cestoviny uvaríme podľa návodu, do vriacej vody prilejeme trochu olivového oleja, zlejeme. V miske rozmiešame tvaroh s kyslou smotanou, cukrom a škoricou a zmes navrstvíme na ešte teplé cestoviny.
Náš tip:
Pre slanú verziu vynechajte škoricu a namiesto cukru osoľte podľa chuti.

Šošovicová polievka s párkom
HODNOTA NÁKUPU: asi 4 €
Príprava: 70 minút
Potrebujeme:
1 balenie tmavej šošovice
5 – 6 bravčových párkov
1 väčší zemiak
1 väčšia cibuľa
1 kocku zeleninového bujónu
3 – 4 bobkové listy
celé čierne korenie (asi 5 bobúľ)
1 PL soli

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa I N G R I D G R E G O R O V Á (@ingridgregorova),


Postup:
Šošovicu namočíme na niekoľko hodín a zlejeme prebytočnú vodu. Vysypeme do hrnca, pridáme vodu a dáme variť spolu s celou očistenou cibuľou. Keď sa voda zohreje, pridáme bujón, bobkové listy, korenie a soľ. Po pol hodine varenia pridáme mrkvu nakrájanú na malé kocky a po hodine varenia pridáme nastrúhaný zemiak a na kolieska nakrájané párky. Povaríme ešte 10 minút, vyberieme cibuľu a odstavíme. Môžeme podávať s čerstvou petržlenovou vňaťou.

Špenátové fašírky
HODNOTA NÁKUPU: asi 5 €
Príprava: 30 minút
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
250 g mrazeného špenátu
strúhanky
1 vajce
3 strúčiky cesnaku
maslo
soľ
olej

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa EmEm (@emilylewisem39),


Postup:
Špenát rozpustíme na masle a necháme vychladnúť. Mäso vymiešame s pretlačený cesnakom, vajcom a soľou, pridáme vychladnutý špenát a zamiešame. Vytvarujeme fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke a do chrumkava vypražíme na oleji. Podávame s pečivom alebo so zemiakovým pyré.

Domáce gnocchi s rajčinovým pestom
HODNOTA NÁKUPU: asi 5 €
Príprava: 40 minút
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
150 g hladkej múky
2 žĺtka
soľ
rajčinové pesto
olivový olej
čerstvé bylinky podľa chuti

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Gabriella (@gabriella_lirskaya),


Postup:
Zemiaky necháme uvariť v šupke a vychladnúť. Potom ich rozpučíme pučidlom na zemiaky, osolíme, pridáme dve žĺtka, múku a zarobíme cesto. Z toho potom vytvarujeme malé kocky (alebo guľôčky) a vidličkou jemne potiahneme cez ne, aby sme spravili ryhy. Varíme v osolenej vriacej vode asi 4 minúty. Pesto v hrnci vymiešame s trochou olivového oleja a krátko povaríme. Podávame s čerstvými bylinkami.

Ak si chcete červené pesto spraviť samy, tu je náš recept:
Zmiešajte sušené paradajky s podrvenými mandľami alebo vlašskými orechmi, kvapkou balzamikového octu a asi 2 PL olivového oleja. Pridajte nastrúhaný parmezán, cesnak a soľ podľa chuti a hotovo :-).
Náš tip:
Gnocchi výborne chutia aj s mozzarellou a zeleným pestom.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. november 2024 22:44