Na 4 porcie
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
3 stonky zeleru
50 ml olivového oleja
1 000 g zrelých paradajok
4 vetvičky tymianu
4 vetvičky bazalky
1 000 ml hydinového vývaru
40 g masla
40 g hladkej múky
100 g bryndze
50 g čiernych olív
1. Cibuľu a cesnak ošúpeme, zo stoniek zeleru stiahneme škrabkou dlhé vlákna. V hrnci nahrejeme olej, pridáme pokrájanú zeleninu a krátko ju orestujeme.
2. Keď cibuľa zosklovatie, pridáme rozkrájané paradajky, najemno nasekané bylinky, vývar premiešame a pri miernom vare varíme asi 30 minút.
3. Medzitým pripravíme z masla a múky zlatistú zápražku a necháme ju vychladnúť. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a 2 naberačky jej nalejeme k zápražke a dobre rozmiešame.
4. Rozmiešanú zápražku nalejeme späť do hrnca s polievkou, znovu rozmixujeme a varíme zvoľna ďalších 20 minút. Hotovú polievku rozdelíme do tanierov a doplníme rozdrobenou bryndzou a špízmi s olivami.
Dĺžka prípravy 75 minút
1 porcia obsahuje 1 262 kJ/301 kcal