shutterstock
StoryEditor

Cukor využívajte v prírodnej forme a s mierou. Toto by ste o sladidlách mali vedieť!

02.10.2019, 12:30
Recepty a tipy
Pamätajme, že nie je preto nevyhnuté a ani možné vyhýbať sa cukrom (sacharidom) úplne, dôležité je vyberať si tie najprirodzenejšie v prírodnej forme a užívať ich s mierou. Ak ste dosiaľ neobjavili čaro prírodných sladidiel, možno sa dnes necháte zlákať a ochutnáte.

KOKOSOVÝ A PALMOVÝ CUKOR
sú často považované za jedno a to isté, avšak nie je to tak. Kokosový cukor sa vyrába z nektáru kvetov kokosových paliem. Nazbieraný nektár sa pomocou tepla odparuje a tak vzniká kryštalická hmota, cukor. Kokosový cukor je veľmi chutný a má nízky glykemický index. Okrem cukru, ktorý tvorí 78 % zloženia, tvorí zvyšnú časť (22 %) veľa minerálov a živín, najmä zinku, železa, antioxidantov a nerozpustná vláknina. Dôležité je spomenúť, že obsahuje až 50 % fruktózy, rovnako ako klasický rafinovaný cukor, takže s jeho spotrebou by sme to nemali preháňať. Palmový cukor sa vyrába z miazgy kokosových paliem, má tvrdšiu konzistenciu a vyšší glykemický index. Vzhľadom na výrobný proces možno oba cukry považovať za prírodné.

MED
pozná každý z nás. Ako jedno z najznámejších prírodných sladidiel býva často považovaný za omnoho zdravšiu alternatívu cukru. Obsahuje výživné látky ako esenciálne aminokyseliny, vitamíny a minerály, ktoré cukor nemá, a dokáže pomáhať pri rôznych chorobách, ale rovnako ako cukor obsahuje príliš veľa energie, preto aj med treba konzumovať striedmo.

MELASA
je rastlinný výťažok, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní cukrovej trstiny. Označuje sa právom ako čierny zázrak vďaka množstvu vitamínov, minerálov, enzýmov a aminokyselín, ktoré obsahuje. Už v minulosti sa používala ako liek na rôzne neduhy. Cukry v melase sú vo forme glukózy a fruktózy, takže sa dokážu rýchlo vstrebať a premeniť na energiu.

SIRUPY
sú ďalšou prírodnou alternatívou, ktorou možno sladiť, ale nemýľte si ich so sirupmi na prípravu nápojov. Je ich množstvo druhov a líšia sa stupňom sladivosti, farbou, konzistenciou, chuťou a hlavnou zložkou, z ktorej sa vyrábajú. Priamo z rastlín sa vyrábajú agávový alebo javorový, zo sušeného ovocia, napríklad datľový, slivkový, alebo z obilia, napríklad ryžový, kukuričný a podobne.

SUŠENÉ OVOCIE
je nedoceneným sladidlom, na ktoré sa zabúda. Sušené ovocie obsahuje tzv. koncentrovaný cukor, ktorý ostal po odparení vody z ovocia, preto ho stačí použiť naozaj málo. Je plné cenných minerálov, vitamínov a vlákniny prospešnej pre fungovanie trávenia. Ak ho použijete namiesto cukru pri pečení, okrem sladkej chuti dodá koláčom príjemnú ovocnú chuť. Pri výbere sušeného ovocia je dobré siahnuť po bio kvalite, aby ste sa vyhli chemickým konzervantom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 20:22