
Plnená pečená kačka s jablkami a brusnicami
(6 – 8 porcií)
Suroviny:
1 kačka
2 – 3 jablká (2 druhy – červené a zelené)
sušená majoránka
čerstvo mleté čierne korenie
kôra z pomaranča (bio)
soľ (nerafinovaná)
3 PL panenského olivového oleja
Na servírovanie:
2 jablká Granny Smith
1 PL masla
50 g brusníc
sušený rozmarín
čierne korenie
2 PL vlašských orechov
2 PL sušených marhúľ
1 PL trstinového cukru
Postup:
Kačku umyjeme, mierne nasolíme a zvonku popicháme nožom, aby mohol vytekať tuk. 2 – 3 jablká zbavíme jadrovníka a narežeme na plátky. V mise ich posypeme čerstvo mletým čiernym korením, majoránkou, nastrúhanou kôrou z pomaranča, osolíme a zmesou jabĺk naplníme kačicu. Kačku uzavrieme ihlou, potrieme zmesou olivového oleja a medu, posypeme majoránkou a dáme piecť do rúry na 190 °C na cca dve až dve a pol hodiny, kým nie je upečená do mäkka. Na panvici pripravíme zvyšné očistené jablká a spolu s cukrom ich necháme jemne skaramelizovať. Posypeme majoránkou, čiernym korením, pridáme maslo, brusnice, nasekané vlašské orechy, sušené marhule a orestujeme. Môžeme podliať trochou alkoholu. Na tanier servírujeme naporciované mäso spolu s jablkami, s ktorými sa kačka piekla, a ku každej porcii pridáme zmes restovaných jabĺk. Polejeme výpekom. Podávame s varenými, opekanými alebo popučenými zemiakmi.