shutterstock.com
StoryEditor

Ako si vybrať ten najzdravší med a prečo by sme ho mali kupovať priamo od včelára?

29.10.2019, 16:30
Recepty a tipy
Med je oveľa viac ako len sladidlo, nie je to len sladká tekutina v plastovej fľaštičke medvedíka. Navyše, okrem klasických druhov medu sa na našom trhu objavili nové. Med je nielen chutný, ale aj veľmi zdravý. Stačí si vybrať ten pravý.

Včely prelietavajú z kvetu na kvet, nasávajú sosákom sladkú šťavu, nazývanú nektár, a tiež zbierajú rôzne sladké šťavy obsiahnuté v rastlinných orgánoch a medovicu zo stromov. Pažerákom a hltanom preniká nektár do medového vačku včely, kde ho včela obohatí látkami vlastného tela. Následne včela priletí k úľu a tam predá „náklad“ sosákom mladšej včele (každá včela má v úli svoju úlohu). Takto je sladký produkt niekoľkokrát prehltnutý, a potom odovzdaný ďalej, pričom každá včela pridáva enzýmy a aminokyseliny zo svojich žliaz a zároveň dochádza k odparovaniu vody. Keď je týmto procesom med dostatočne zahustený (asi na 30 % vody), je uložený do šesťhrannej včelej bunky. Zaujímavý je fakt, že na to, aby včela naplnila svoj medový vačok veľkosti špendlíkovej hlavičky, musí navštíviť až 1 000 kvetov, a na zruba 20 g medu musí obletieť až 50 000 kvetov! Teraz už určite rozumiete porekadlu, čo znamená byť usilovný ako včela.

flying bees shutterstock.com

Aké druhy medu poznáme?
Počas roka silné včelstvo vyrobí, a z väčšej časti i spotrebuje, stovky kilogramov medu. Na prečkanie zimy včelstvu stačí približne 1 kg na mesiac. Včelár včelám odoberie ročne okolo 20 – 70 kg medu.
Kvetové medy
Podľa pôvodu rozoznávame medy kvetové, medovicové, prípadne ich zmesi. Najbežnejšie na trhu sú medy kvetové viacdruhové. Jednodruhové medy sú také, ktoré pochádzajú prevažne z jedného druhu rastliny, u nás sú najznámejšie tieto druhy:
· Agátový med – obsahuje z kvetových medov najmenej peľových zŕn, čím je aj najčírejším z medov. Má jemnú arómu a vďaka vysokému obsahu fruktózy kryštalizuje len veľmi pomaly, tekutý vám vydrží aj dva roky. Med má harmonickú chuť, vôňu agátového kvetu, je sladký a jemný. Má dobré dezinfekčné účinky. Pri pravidelnom užívaní znižuje krvný tlak. Jeho konzumácia sa odporúča pri kašli, ale aj pri tráviacich ťažkostiach zapríčinených prekyslením žalúdka. Navyše je agátový med nápomocný pri liečbe žalúdočných vredov a dvanástnikových vredov, keďže urýchľuje obnovu sliznice, ako aj zlepšenie pohyblivosti týchto orgánov. Obľúbený je predovšetkým u detí, čo je dôvod, prečo sa odporúča namiesto cukru na sladenie. Keďže je bohatý na fruktózu, čo je ovocný cukor, môžu ho konzumovať aj pacienti s miernou formou diabetu.
· Lipový med – má svetložltú až zelenkavú farbu, je číry, má lahodnú, príjemnú chuť a voňavú arómu lipového kvetu. Podobne ako agátový kryštalizuje pomaly a neskôr. Med obsahuje vysokú enzymatickú aktivitu. Pôsobí proti nachladnutiu v horšom počasí, horúčkam, má protizápalový účinok, pôsobí tiež pri liečbe akútnych aj chronických zápalov horných dýchacích ciest, prieduškovej astme, zápalov krku, nosných dutín, priedušiek, pri angíne, podporuje vykašliavanie a potenie. Zlepšuje metabolizmus a detoxikuje. Má tiež diuretický účinok (močopudný) a pre vysoký obsah antibiotických látok sa používa na liečenie močových ciest a reumatických ochorení.
Ďalej sa z kvetových medov na Slovensku vo väčšom množstve produkujú slnečnicový med (zlatožltý, veľmi rýchlo kryštalizuje dožlta na hrubé kryštály), repkový med (svetložltý, jemná aróma a chuť, veľmi skoro kryštalizuje) a malinový med (žltohnedý, príjemná stredne výrazná vôňa aj aróma, postupne kryštalizuje). V malých množstvách sa dajú na území Slovenska ešte vyprodukovať jednodruhové kvetové medy z ovocných stromov, ďatelinový, facéliový, gaštanový, horčicový, pohánkový, vrbkový a javorový.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Včelařství Laura (@vcelarstvilaura),

Medovicový med
Medovicový med, tiež nazývaný lesný med, patrí k našim tradičným druhom včelieho medu. Je to jediný med živočíšneho pôvodu, pretože včelami zbieraná medovica je produktom červcov a vošiek. Medovicové medy majú vo všeobecnosti tmavohnedú farbu, stredne výraznú chuť a arómu, hustú konzistenciu súvisiacu s nižším obsahom vody. V porovnaní s kvetovými medmi obsahujú viac fruktózy, ale hlavne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Jedna kávová lyžička medovicového medu obsahuje toľko minerálov a živín, koľko sa skrýva v 2 – 4 lyžičkách kvetového medu. Nevýhodou medu môže byť to, že je hygroskopický a pri nedokonalom uzatvorení obalov prijíma z okolia nadmernú vlhkosť a s ňou aj rôzne pachy.
Medovicový med obsahuje len malé alebo žiadne množstvo peľu, čo ho robí vhodným pre alergikov a astmatikov. Používa sa pri poraneniach a ťažko sa hojacich ranách. Z jednodruhových medovicových medov sa na území Slovenska bežne vyskytujú dva druhy z ihličnanov, a to smrekový a jedľový med.
Ďalšími zdrojmi medovice na Slovensku bývajú borovice, smrekovec opadavý, buk, lipy, topole, javory a vŕby.
Manuka med
Špeciálnym druhom medu, ktorý ste možno v poslednom období zaregistrovali u nás ako novinku, je manuka med, pochádzajúci z Nového Zélandu. Tento med je predmetom rozsiahleho výskumu vďaka jeho pozoruhodným vlastnostiam. Je vzácny hlavne vďaka svojej prirodzenej zložke metylglyoxalu (MGO). MGO sa v manuka mede tvorí prirodzenou chemickou reakciou a počas dozrievania medu sa jeho obsah zvyšuje na základe pôvodného obsahu zlúčeniny DHA (Dihydroxyacetone) v nektári manuka kvetov, z ktorej sa, zjednodušene povedané, tvorí MGO. Metylglyoxal je odolný voči zohrievaniu, svetlu, telesným tekutinám a enzýmom, a práve táto jeho vlastnosť robí manuka medy výrazne odlišnými oproti ostatným medom.
Podľa potravinovej legislatívy Nového Zélandu aj Európskej únie nie je možné písať o akýchkoľvek zdravotných účinkoch produktu, keďže je klasifikovaný ako potravina. Existuje však množstvo výskumov a manuka med má veľa verných priaznivcov po celom svete. Rozhodne stojí za vyskúšanie, pred kúpou si však na obale všimnite, či má med 100 % pôvod z Nového Zélandu – hľadajte overený manuka med dovezený z Nového Zélandu v originálnom balení (s etiketou Product of New Zealand).

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Fabo (@vcelarstvo_fabo),


Prečo kupovať slovenský med priamo od včelára?
Obchodné reťazce ponúkajú lacný med väčšinou z dovozu. Tieto zmesi obsahujú aj nepovolené látky, antibiotiká, sú filtrované a chýba im peľ. Slovenské medy sú vytvorené z peľu a nektáru u nás rastúcich rastlín, na ktoré je náš organizmus prispôsobený. Neobsahujú peľové zrná exotických rastlín, nie je teda pravdepodobné, že by sa u ľudí naň vyvinula alergická reakcia. Med priamo od poctivého včelára bude bez obsahu cudzorodých látok a zvyškov liečiv. Ideálne je nájsť si svojho včelára, ktorý je vám k dispozícii po celý rok. Navyše kúpou slovenského medu nepriamo podporujete úrodu včeloopelivých poľnohospodárskych plodín a ovocných stromov na Slovensku.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 04:44