Potrebujeme na 8 porcií:
200 g zeleru
200 g mrkvy
40 g údenej slaniny
40 g masla
2 l zeleninového vývaru
750 g sušeného zeleného hrachu
1 malý pór
4 – 6 vetvičiek saturejky
mleté čierne korenie
soľ
frankfurtské párky
Postup:
Slaninu nakrájame na menšie kocky a opražíme v hrnci spolu s maslom. Medzitým si nahrubo nastrúhame očistenú mrkvu a pridáme ju k opraženej slanine. Krátko opečieme, zalejeme vývarom, nasypeme hrach a pri nízkej teplote necháme variť asi hodinu. Pred dovarením pridáme nakrájaný pór, párky, saturejku, dochutíme soľou a korením. Ak sa nám zdá polievka príliš hustá, rozriedime ju vývarom a prevaríme. Pred podávaním necháme odstáť. Chutí aj na druhý deň.