Potrebujete:
8 zemiakov
6 strúčikov cesnaku
1 dcl smotany
1 ČL kurkumy
2 L vody
soľ
Postup:
Očistite si zemiaky a nakrájajte ich na kocky. Varte ich v osolenej vode s pretlačeným strúčikom cesnaku. Ak chcete, aby mala polievka výraznejšiu chuť, môžete použiť namiesto vody kurací vývar.
Keď sú zemiaky mäkké, rozmixujte ich vo vode a pridajte kurkumu, soľ (ak treba), a pretlačte do polievky ďalšie strúčiky cesnaku. Niekoľko minút povarte, ešte raz rozmixujte, aby vznikol hustejší krém. (Ak je polievka riedka, môžeme do nej dostrúhať surový zemiak a chvíľu ešte povariť. Následne rozmixujte na hladký krém.)
Na záver pridajte smotanu izbovej teploty (šľahačkovú alebo na varenie – ako chcete) a dobre premiešajte. Podávajte v bochníku chleba s údenými pareničkami a krutónmi.