shutterstockc
StoryEditor

Nazbierali ste si košík plný hríbov? Vyskúšajte si tak spraviť pravé talianske rizoto

25.08.2019, 16:00
Recepty a tipy
Krémové talianske rizoto s lesnými hubami je štýlová pochúťka, ktorú milujú všetci gurmáni. Že ste ho ešte nevarili? S nami ho pripravíte pekne krok za krokom!

Príprava: 35 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
500 g čerstvých lesných húb alebo čerstvých kúpených hlív a šampiňónov
1 kg ryže typu Arborio
3 šalotky
4 strúčiky cesnaku
4 PL olivového oleja
2 vetvičky čerstvého tymianu
6 dl zeleninového vývaru
5 dl bieleho vína
1 ČL soli
štipku čerstvo zomletého bieleho korenia
250 g masla
100 g čerstvých špenátových listov
100 g nastrúhaného parmezánu

Na úvod:
Na krémové talianske rizoto potrebujeme pravú taliansku ryžu typu Arborio, kúpiť môžeme aj podobné druhy, napríklad Carnarolli či Vialone. Obsahujú omnoho väčšie množstvo škrobu ako ryža, ktorú bežne kupujeme, preto z nich môžeme pripraviť lahodné krémové rizoto. A podstata prípravy pravého talianskeho rizota tkvie v tom, že sa do ryže na začiatku nevlieva priveľa tekutiny, naopak, počas celého varenia sa vývar dolieva a hmota mieša.


Na 1 PL olivového oleja speníme šalotku, pridáme najemno nasekaný cesnak a trochu tymianu. Keď bude šalotka orestovaná, pridáme ryžu a zarestujeme.

Ryžu podlejeme vínom, necháme odpariť a zalejeme polovicou vývaru tak, aby tekutina mierne presahovala množstvo ryže. Pridáme soľ a čerstvo zomleté biele korenie. Talianske rizoto je iné v tom, že v hrnci čoskoro ubudnú koreniny, preto sa počas varenia musí postupne dolievať vývar. A počas varenia neustále kontrolujeme, či už je ryža uvarená.Medzitým si nahrubo nakrájame očistené huby.

Do panvice dáme 1 PL olivového oleja, pridáme cesnak, vetvičku tymianu. Tymian nebudeme vkladať do rizota, len krásne prevonia nakrájané huby. Nakoniec vložíme nakrájané huby a orestujeme. Ryžu miešame a prilievame vývar, až kým rizoto nemá tú správnu konzistenciu. Keď už bude len krôčik od toho, aby bola ryža hotová, primiešame orestované huby a necháme ich ešte päť minút pod pokrievkou dôjsť.
Nakoniec do rizota primiešame čerstvé lístky špenátu, premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme odstáť ďalších päť minúť.Ak ryža vsiakla zvyšok oleja a vývaru, pridáme ešte trochu vývaru, maslo a nakoniec parmezán.

Rizoto naservírujeme na tanier, tie najväčšie gurmánky ho môžu poliať trochou exkluzívneho hľuzovkového oleja a spolu s obyčajnými smrteľníčkami ho posypať ešte nastrúhaným parmezánom.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 12:44