Výborná dobrota bez pridaného cukru či tuku zasýti váš maškrtný jazýček.
Suroviny: 100 g hladkej múky 90 g špaldovej múky 125 masla 100 g datľového sirupu 2 stredne veľké zrelé banány 2 vajcia 2 PL rumu 2 KL prášku do pečiva (bezfosfátový) 1 KL škorice 1/4 KL soli (nerafinovanej) 4 tobolky rozdrveného kardamómu maslo a krupicu na vymazanie a vysypanie formy
Na glazúru: 100 g práškového cukru 25 ml vody
Postup: Zmäknuté maslo vymiešame s datľovým sirupom. Pridáme vajcia, rum, popučené banány a znova premiešame mixérom. Do tejto zmesi postupne primiešavame múku, prášok do pečiva, koreniny a soľ. Rozmixujeme na hladkú hustejšiu hmotu. Zapekaciu misu vymažeme maslom a vysypeme krupicou. Nalejeme do nej vymiešanú zmes, uhladíme a dáme piecť pri 180 °C na 45 – 50 minút. Kým sa pečie chlebík, pripravíme si glazúru. Práškový cukor s vodou vymiešame dohladka. Chlebík je hotový, keď doň zapichneme špajdľu a vytiahneme ju čistú. Vyberieme ho z rúry, necháme chladnúť približne 10 minút. Vyberieme ho z formy a ešte kým je teplý, polejeme ho glazúrou z cukru a vody.
Náš tip: Datľový sirup možno nahradiť agávovým alebo ryžovým sirupom, prípadne medom.