Fish & chips
Príprava: 50 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
600 g zubáča (alebo inej bielej ryby)
60 g hladkej múky
60 g solamylu
1,5 PL prášku do pečiva
150 ml svetlého piva
soľ
mleté čierne korenie
rastlinný olej na vyprážanie
4 väčšie zemiaky (varný typ C)
Postup: Múku, solamyl, prášok do pečiva a pivo vymiešame so soľou a s trochou korenia na hladké kašovité cesto. Necháme chvíľu odstáť.
Zemiaky nakrájané na hranolčeky predvaríme, asi 5 minút, vo vriacej vode s 1 ČL soli. Vyberieme, utierkou osušíme a smažíme na rozpálenom oleji.
V panvici s hlbokým dnom (napr. wok) rozohrejeme novú dávku oleja. Rybu nakrájame na väčšie kusy. Obalíme v múke, ponoríme do cestíčka, necháme odkvapkať. Opatrne kladieme do oleja a po jednotlivých kusoch vyprážame.
Olejom nešetríme, musí ho byť dostatok, aby ryba bola ponorená a nedotýkala sa dna panvice, inak sa prilepí. Po asi 3-4 minútach smaženia rybu vyberieme a prebytočný tuk odsajeme papierovou utierkou.