Podľa ajurvédskej medicíny lepok nášmu telu neprospieva. Naše črevo dokáže bez ujmy spracovať potravinu obsahujúcu lepok 3x v týždni. My však lepok konzumujeme niekoľkokrát do dňa. Podľa ajurvédskej lekárky Oľgy Olexovej sú pre nás rovnako dobré aj celozrnné výrobky a obilniny s nízkym obsahom lepku. ,,Nemali by sme sa báť prirodzene bezlepkovej pohánky, pšena, ryže či aramantu, ktorými sa naši predkovia živili ešte nedávno,'' dodáva.
Z našich jedálničkov sa celozrnné obilniny vraj úplne vytratili. V tomto prípade by sme však nemali zabúdať na to, že všetkého veľa škodí. Podľa istého prieskumu sa dokonca 30% Američanov snaží lepku striktne vyhýbať. S takýmto prístupom však nesúhlasí Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy. Podľa jeho slov by mali lepok vylúčiť len ľudia, ktorí majú potvrdenú celiakiu.
,,Lepok stimuluje u zdravých ľudí imunitu. Navyše, bezlepkové produkty obsahujú menej vlákniny a tým veľmi negatívne ovplyvnia črevný mikrobióm so všetkými dôsledkami na imunitu a celkové zdravie,'' vraví odborník. Napriek tomu sa s odporúčaním vynechať lepok stretneme aj pri návšteve obvodných lekárov. Tí ho radia vynechať najmä pri hnačkách. Lepok je totiž podľa niektorých prieskumov ľahšie stráviteľný a nezaťažuje tak naše telo.