StoryEditor

Bielej múky sa nevzdávajú len celiatici: Je pre nás lepok naozaj nevyhnutný?

11.07.2019, 12:00
Recepty a tipy
Niektorí odborníci tvrdia, že bezlepková diéta je vhodná aj pre ľudí, ktorí žiadnou precitlivenosťou na lepok netrpia. Podľa nich sú bezlepkové potraviny ľahšie stráviteľné a menej zaťažujú naše telo.

Podľa ajurvédskej medicíny lepok nášmu telu neprospieva. Naše črevo dokáže bez ujmy spracovať potravinu obsahujúcu lepok 3x v týždni. My však lepok konzumujeme niekoľkokrát do dňa. Podľa ajurvédskej lekárky Oľgy Olexovej sú pre nás rovnako dobré aj celozrnné výrobky a obilniny s nízkym obsahom lepku. ,,Nemali by sme sa báť prirodzene bezlepkovej pohánky, pšena, ryže či aramantu, ktorými sa naši predkovia živili ešte nedávno,'' dodáva.

Pixabay

Z našich jedálničkov sa celozrnné obilniny vraj úplne vytratili. V tomto prípade by sme však nemali zabúdať na to, že všetkého veľa škodí. Podľa istého prieskumu sa dokonca 30% Američanov snaží lepku striktne vyhýbať. S takýmto prístupom však nesúhlasí Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy. Podľa jeho slov by mali lepok vylúčiť len ľudia, ktorí majú potvrdenú celiakiu. 

Pixabay

,,Lepok stimuluje u zdravých ľudí imunitu. Navyše, bezlepkové produkty obsahujú menej vlákniny a tým veľmi negatívne ovplyvnia črevný mikrobióm so všetkými dôsledkami na imunitu a celkové zdravie,'' vraví odborník. Napriek tomu sa s odporúčaním vynechať lepok stretneme aj pri návšteve obvodných lekárov. Tí ho radia vynechať najmä pri hnačkách. Lepok je totiž podľa niektorých prieskumov ľahšie stráviteľný a nezaťažuje tak naše telo. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 14:53