Pohár Eton mess s marhuľami
Príprava: 10 minút & varenie: 5 minút & opekanie: 8 minút
Potrebujeme na 2 porcie:
6 – 8 marhúľ (rozpolených, bez kôstok)
2 PL marhuľového džemu
2 PL bieleho vína alebo vody
100 ml créme fraîche
150 ml bieleho jogurtu
1 PL práškového cukru
8 hotových pusiniek z bielkov a cukru
Postup:
Polovice marhúľ, džem, víno alebo vodu privedieme do varu. Varíme 2 – 3 minúty. Marhule by mali stále držať svoj tvar, no celkovo by mala zmes byť jemne sirupová. Zmes rozdelíme do dvoch pohárov, necháme vychladnúť. Zatiaľ si rozmixujeme créme fraîche spolu s jogurtom a práškovým cukrom. Vylejeme na vychladnutú marhuľovú zmes a dáme chladiť do chladničky. Poháre na piknik prenášame v chladiacej taške.
Čo sa k tomu hodí?
Pusinky
Príprava: 10 minút & pečenie: 30 minút
Potrebujeme na 15 pusiniek:
1 čerstvý bielok
50 g práškového cukru
Postup:
Z bielka a cukru vyšľaháme tuhý a hladký sneh, v malých porciách ho pomocou dvoch kávových lyžičiek dávame na plech a potom pečieme pri teplote 150 °C približne 30 minút.
Farebné ovocné špajdle
Príprava: 15 minút
Potrebujeme na 8 porcií:
8 špajdlí
8 kociek červeného melónu
8 kociek žltého melónu
8 kociek ananásu
4 jahody
Postup:
Jahody prekrojíme na polovicu, nachystáme si aj ostatné ovocie a postupne napichujeme na špajdle. Hotovo.
Čokoládová torta s čučoriedkami a jahodami
Príprava: 30 minút & pečenie: 45 minút
Potrebujeme na 1 tortu:
125 g masla
125 g kryštálového cukru
220 g horkej čokolády
1 – 2 žĺtky
175 g bielok
8 dkg kakaa
125 g čerstvých jahôd
125 g čučoriedok
marhuľový džem na potretie torty
Postup:
Maslo s čokoládou rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť a pridáme žĺtky rozmiešané s kakaom. Bielky vyšľaháme s cukrom a obe zmesi ručne zmiešame. Cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme v rúre rozohriatej na 165 °C asi 45 minút. Tortu necháme vychladnúť, potrieme ju marhuľovým džemom, ozdobíme jahodami, čučoriedkami a dáme do chladničky vychladnúť.
Citrónovo-mätová limonáda
Príprava: 20 minút
Potrebujeme na 1 džbán:
1 l vody
3 čajové vrecká
1 vetvičku čerstvej mäty
cukor podľa chuti
1/4 šálky citrónovej šťavy
8 plátkov citróna
8 lístkov mäty
Postup:
Pol litra vody privedieme do varu, pridáme čajové vrecká a mätu. Necháme lúhovať 10 minút. Potom čajové vrecká aj mätu vyhodíme.
Do skleneného pohára nalejeme citrónovú šťavu, polovicu šálky čajovej zmesi a prisypeme cukor. Miešame, kým sa cukor rozpustí. Zmes nalejeme do džbánu a zalejeme zvyškom čaju. Pridáme ľad, premiešame. Ozdobíme plátkami citróna a mätovými lístkami.
Syrové rolky
Príprava: 15 minút & chladenie: 2 hodiny
Potrebujeme na 6 – 8 porcií:
1 balenie syra so zníženým obsahom tuku
1 ČL sušeného oregana
1 ČL bazalky
1/2 ČL cesnakového prášku
1 šálka nastrúhanej mozzarelly
1/2 šálky jemne nakrájanej paprikovej salámy
3 – 4 tortilly vo veľkosti taco
Postup:
V stredne veľkej miske zmiešame smotanový syr, bazalku, oregano, cesnak, mozzarellu a salámu. Zmes rozložíme na tortillu až k okrajom v rovnomernej vrstve. Potom tortillu zrolujeme. Opakujeme s ďalšími tortillami. Rolky dáme asi na 2 hodiny do chladničky, pred podávaním vytiahneme a pokrájame na tenké plátky.