Mäsový špíz s grilovanou zeleninou
Príprava: 15 minút & pečenie: 30 minút
Potrebujeme:
Na špíz:
500 g bravčovej panenky alebo pliecka
400 g slaniny
korenie na mäso podľa chuti (steakové, grilovacie, bylinkové...)
soľ
olej
Na zeleninu:
zeleninu podľa chuti – cibuľu, papriku, cuketu, baklažán, paradajky...
2 strúčiky cesnaku
ocot
grilovacie korenie
olivový olej
soľ
Postup:
Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Polejeme trochou oleja, osolíme, okoreníme a premiešame. Spolu so slaninou, ktorú sme tiež nakrájali na kocky, striedavo napichujeme na ihlice. Na rozpálenom oleji opekáme z jednej aj druhej strany 15 minút. Zatiaľ si pripravíme marinádu z olivového oleja, zo soli, z grilovacieho korenia, cesnaku a octu. Zeleninu nakrájame na kolieska a potrieme marinádou. Opekáme na grilovacej panvici s trochou masla alebo oleja (ideálne však na grile) asi 20 minút.
Náš tip: Ku grilovanej čerstvej zelenine sa výborne hodia aj šampiňóny a kukurica.
Špagety Aglio olio
Príprava: 15 minút
Potrebujeme:
1 balenie špagiet
4 – 5 strúčikov cesnaku
olivový olej
čili papričky (podľa chuti)
soľ
parmezán
Postup:
Uvaríme si špagety v osolenej vode spôsobom al dente (nie úplne domäkka, ale nemôžu už byť tvrdé). Na olivovom oleji krátko opečieme najemno nakrájaný cesnak a rozdrobené čili papričky. Zmiešame s uvarenými špagetami a v prípade potreby dosolíme a pridáme trochu oleja. Pred podávaním posypeme strúhaným parmezánom.
Pečené kuracie krídla v medovej marináde
Príprava: 10 minút & pečenie: 50 minút
Potrebujeme:
15 ks kuracích krídeliek
3 PL medu
1 strúčik cesnaku
2 PL sójovej omáčky
1 PL kečupu
olivový olej
soľ
maslo
Postup:
Rúru vyhrejeme na 180 °C. Kuracie krídla umyjeme, vymiešame v olivovom oleji a osolíme. Uložíme do pekáča spodnou časťou a vrch potrieme marinádou, ktorú sme pripravili z medu, cesnaku, zo sójovej omáčky a z kečupu. Na každý kúsok položíme kúsok masla. Podlejeme vodou a pečieme asi 45 minút. Občas polejeme vrch krídeliek spodným výpekom. Podávame so šalátom, s ryžou alebo opekanými zemiakmi.
Zapekané pšeno s tekvicou a hrozienkami
Príprava: 15 minút + pečenie: 40 minút
Potrebujeme:
400 g pšena
1 hokkaido tekvicu
50 g parmezánu
70 g eidamu
soľ
korenie
hrsť sušených hrozienok
Postup:
Pšeno sparíme vriacou vodou a zlejeme ju. Potom uvaríme podľa návodu na obale. Hokkaido umyjeme a aj so šupkou nakrájame na malé kocky. Opečieme ju domäkka na olivovom oleji. Nakoniec zmiešame s uvareným pšenom, so strúhanými syrmi a s hrozienkami. Osolíme, okoreníme a nasypeme do zapekacej misy, ktorú sme potreli olivovým olejom. Pečieme pri 180 °C asi 40 minút.
Náš tip: Do zmesi môžete pred pečením pridať aj nasekané vlašské orechy.