Pavel Funfál
StoryEditor

Neviete, čo s jablkami? Pripravte si tento fantastický jablkovo-makový koláč!

31.10.2018, 19:46
Recepty a tipy
Jablká, mak, škorica – skvelá kombinácia. Pridajte k tomu krehkú piškótu a máte výborný klasický dezert. Jablká mu dodajú šťavnatosť a mak vláčnosť.

Suroviny

500 g jabĺk

200 g práškového cukru

1 ČL škorice

3 vajcia

100 ml oleja

100 ml vlažnej vody

150 g polohrubej múky

70  g maku

½ balíčka kypriaceho prášku

Ganache

100 g horkej čokolády

120 ml smotany na šľahanie

Postup

Jablká olúpeme a nahrubo nastrúhame. Ak sú príliš šťavnaté, rukami ich vyžmýkame, pridáme škoricu, a ak treba, trochu cukru. Žĺtky oddelíme ak bielkov a vyšľaháme do peny. Oplatí sa šľahať čo najdlhšie. Múku zmiešame s práškom do pečiva a po lyžiciach pridávame k vajciam, striedavo s olejom a vodou. Všetko pridávame postupne, za stáleho miešania a po troškách, nikdy nie naraz. Hotové cesto rozdelíme na polovice a do jednej časti primiešame mletý mak. Menší plech s rozmermi cca 35 x 25 cm vystelieme papierom na pečenie. Plech pokvapkajte vodou, papier sa lepšie prichytí.

Na spodok navrstvíme jablká, potom makové cesto a na záver „biele,“ cesto. Pečiem na 180 stupňov cca 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť a koláč vyklopíme. Vrch posypeme nastrúhanou čokoládou, kakaom, kokosom, polejeme čokoládovou polevou alebo ganache. Ganache pripravíme tak, že zahrejeme smotanu, musí byť horúca ale nesmie sa variť, pridáme čokoládu nasekanú na menšie kusy a pomaly roztopíme. Necháme vychladnúť a koláč polejeme.

Tip: Dá sa použiť aj dreň z odšťavených jabĺk, s vopred odstráneným jadrovníkom.

Tip: Mak môžeme nahradiť mletými orechmi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. september 2024 12:35