Špeciálne pre čitateľky Evity pripravila Mária Richtáriková z Nitry recept na vynikajúce recepty. Príprave nepečených dobrôt sa venuje viac ako 4 roky. Na jej dezertoch si ľudia pochutnávajú v mnohých kaviarniach v niekoľkých slovenských mestách. Teraz máte možnosť vyskúšať si jej tajné recepty doma! Z jej projektu RAWERY vybrala svoje obľúbené.
ČOKO- BANÁNOVÝ PUDING
Najobľúbenejšia kombinácia, ktorá medzi hosťami pôjde ako prvá.
Na prípravu 10ks pohárikov potrebujete:
70g mandlí
30g kokosu
10g makadamových orechov
40g sušených datlí
2ks banánu
50g kešu orechov
2lyžice kakaového masla
1 lyžicu medu
kvalitné kakao
Z mandlí, kokosu, orieškov a datlí v kvalitnom mixéri pripravíme zmes, ktorá je jemne lepivá (ak do orieškov pridáme datlí menej, vznikne nám oriešková sypká zmes, ktorá je tiež vhodná). Touto zmesou naplníme dná pohárikov alebo kelímkov.
Na túto vrstvu nakrájame pár kolieskov banánu. Potom si z kešu orieškov, medu, kakaa a ďalšieho banánu pripravíme “puding”, do ktorého na záver pridáme rozpustené kakaové maslo. Ak sa vám zmes bude v mixéri ťažko mixovať, pomôžte jej troškou vody alebo kokosového mlieka.
MANGOVÉ POHÁRIKY S MALINOVÝM CHIA DŽEMOM
100g čerstvých malín si rozmiešame lyžičkou s chia semienkami a necháme oddýchnuť, aby sa nám vytvoril "džem". Ten po malých lyžičkách dáme na spodok pohárikov.
1 celé mango očistíme, nakrájame a v blenderi zmiešame s ešte horúcou agarovou hmotou. Podľa potreby prisladíme medom. Nalejeme do pohárikov a dáme stuhnúť do chladničky.
TIP: Ako si pripraviť agar? 3dcl vody, 1 kávová lyžička agaru
Postup: Vo vode rozmiešate lyžičku agaru a necháte variť. Privediete do varu a varíte maximálne minútu, v podstate necháte len dobre "prebublať". Vypnete sporák a necháte trošku vychladnúť - nie tak, aby vám želatína zhustla. Potom do hmoty zapracujete iné ingrediencie, krémy, omáčky..