Špeciálne pre čitateľky Evity pripravila Mária Richtáriková z Nitry recept na vynikajúcu jahodovú raw tortu. Príprave nepečených dobrôt sa venuje viac ako 4 roky. Na jej dezertoch si ľudia pochutnávajú v mnohých kaviarniach v niekoľkých slovenských mestách. Teraz máte možnosť vyskúšať si jej tajné recepty doma! Z jej projektu RAWERY vybrala svoj obľúbený recept.
Ingrediencie:
150g mandlí
50g vlašských orechov
100g sušeného kokosu
200g sušených datlí (odporúčame datle pred prípravou aspoň na hodinu namočiť pre uľahčenie prípravy)
500g čerstvých jahôd
½ čerstvého vanilkového lusku
250ml rozpusteného kokosového oleja
2lyžice kvalitného slovenského medu
200g kešu orechov (pred prípravou orechy namočíme aspoň na 2hodiny)
šťava z ½ limetky
Postup:
Pripravíme si základ – v silnom mixéri (blender prípadne výkonný kuchynský robot) rozmixujeme mandle, vlašské orechy, kokos a datle až kým zo surovín nevznikne jednotná zmes s jemne lepkavou konzistenciou. Pripravíme si okrúhlu kovovú formu na pečenie s priemerom 24cm a zmesou orechov a datlí rovnomerne vystelieme celú plochu formy.
Mixér umyjeme, nalejeme do neho roztopený kokosový olej, scedené a osušené kešu orechy, med, limetkovú šťavu a všetky suroviny rozmixujeme na hladkú zmes. Pridáme vanilkový lusk a postupne pridávame jahody.
Odporúčame pár jahôd nakrájať na kúsky a voľne nahádzať na orechový korpus. Korpus a jahody zalejeme jahodovým kešu krémom a tortu necháme odložiť do chladničky na niekoľko hodín. Ak sa veľmi tešíme, prípadne je návšteva už za dverami, môžeme použiť aj mrazničku, koláčik stuhne v nej rýchlejšie.
Podávame s čerstvým ovocím, dobrým ružovým vínom, hlasnou letnou hudbou a silným smiechom.
Dobrú chuť!