Špeciálne pre čitateľky Evity pripravila Mária Richtáriková z Nitry recept na vynikajúcu jahodovú raw tortu. Príprave nepečených dobrôt sa venuje viac ako 4 roky. Na jej dezertoch si ľudia pochutnávajú v mnohých kaviarniach v niekoľkých slovenských mestách. Teraz máte možnosť vyskúšať si jej tajné recepty doma! Z jej projektu RAWERY vybrala svoj obľúbený recept.
150g mandlí
50g vlašských orechov
100g sušeného kokosu
200g sušených datlí (odporúčame datle pred prípravou aspoň na hodinu namočiť pre uľahčenie prípravy)
500g čerstvých jahôd
½ čerstvého vanilkového lusku
250ml rozpusteného kokosového oleja
2lyžice kvalitného slovenského medu
200g kešu orechov (pred prípravou orechy namočíme aspoň na 2hodiny)
šťava z ½ limetky
Pripravíme si základ – v silnom mixéri (blender prípadne výkonný kuchynský robot) rozmixujeme mandle, vlašské orechy, kokos a datle až kým zo surovín nevznikne jednotná zmes s jemne lepkavou konzistenciou. Pripravíme si okrúhlu kovovú formu na pečenie s priemerom 24cm a zmesou orechov a datlí rovnomerne vystelieme celú plochu formy.
Mixér umyjeme, nalejeme do neho roztopený kokosový olej, scedené a osušené kešu orechy, med, limetkovú šťavu a všetky suroviny rozmixujeme na hladkú zmes. Pridáme vanilkový lusk a postupne pridávame jahody.
Odporúčame pár jahôd nakrájať na kúsky a voľne nahádzať na orechový korpus. Korpus a jahody zalejeme jahodovým kešu krémom a tortu necháme odložiť do chladničky na niekoľko hodín. Ak sa veľmi tešíme, prípadne je návšteva už za dverami, môžeme použiť aj mrazničku, koláčik stuhne v nej rýchlejšie.
Podávame s čerstvým ovocím, dobrým ružovým vínom, hlasnou letnou hudbou a silným smiechom.
Dobrú chuť!