Ilustračné fotodreamstime.com
StoryEditor

Rýchlo a jednoducho: 10 užitočných rád do kuchyne

20.09.2018, 09:00
Recepty a tipy
Čo robiť, aby mäsový vývar ostal číry a nezakalil sa? Ako zahustiť polievku bez múky? Ako nerozvariť zeleninu? Čo robiť, aby paprika nezhorkla alebo aby nás strukovina nenafukovala?

1. Už naše mamy a babičky vedeli, že dôležitú úlohu pri príprave vývaru zohráva studená voda. Mäso (hovädzie či kuracie) vkladáme zásadne do studenej vody. Dôvod? Ak použijeme teplú alebo nebodaj vriacu vodu pripravíme sa o dôležité výživné látky a polievka bude kalná.

2. Rovnako dôležité je variť polievku pomaly a prikrytú pokrievkou.

3. Zeleninu do vývaru nepridávajte spolu z mäsom, ale až ku koncu varenia. Kým sa mäso uvarí, bude zelenina rozvarená.

4.Chcete sa vyhnúť zahusťovaniu polievok múkou? Tesne pred dovarením polievky odoberte naberačku zeleniny alebo strukovým, podľa toho akú polievku varíte, rozmixujte ju ponorným mixérom a vráťte napäť do polievky.

5. Na zahusťovanie môžete použiť aj surový na jemno nastrúhaný zemiak. Ten sa ideálne hodí na zahustenie kapustnice alebo gulášu.

6. Presolili ste polievku alebo omáčku k mäsu? Slanú chuť „stiahne“ opäť nastrúhaný zemiak.

7. Cesnak na oleji pražte veľmi krátko, ak začne hnednúť, zhorkne.

8. To iste platí aj pre mletú papriku. Opražením na oleji získa paprika výraznejšiu arómu. Pri dlhšom pražení zhorkne.

​9. Zatočte s nafukovaním. Strukoviny pred varením namočte. Proces varenia sa tak značne skráti. Veľké fazule, cícer, sója a hrach potrebujú viacej ako 12 hodín. Vodu zlejte a na varenie použite čistú. Zlepší sa tak stráviteľnosť a pri varení vám nebudú peniť.

10. Najšetrnejší spôsob varenia zeleniny (ovocia) je blanšírovanie. Teda varenie vo vode podľa veľkosti a druhu niekoľko sekúnd až minút, a potom je schladenie v ľadovej vode. Zelenina si tak k svoju sviežosť, farbu, chuť aj mnohé vitamíny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:41