Krém z červenej kapusty od Michala Škorca, šéfkuchára Diva Restaurant v Trenčíne.
Okrem toho doprajete svojmu telu aj porciu zdravia. Kapusta je totiž zásobárňou vitamínov a minerálnych látok, a nielen tá kvasená. Svojím zložením pozitívne ovplyvňuje činnosť srdca, skvele prečisťuje organizmus a reguluje trávenie. Červená kapusta má dokonca niekoľko násobne vyšší obsah provitamínu A ako jej biela príbuzná.
Suroviny:
1 hlávka červenej kapusty asi 500 g, 150 g cibule, 1 dl oleja, rasca, škorica, cesnak, bylinky (tymian, rozmarín...), 50 g mrkvy, 50 g petržlenu, 2 dl šľahačkovej smotany, 2 dl červeného vína, soľ, korenie, 50 g hnedého cukru, 1 dl vínneho octu, citrónová šťava
Postup:
Na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme rascu, cesnak, škoricu, bylinky a poprášime cukrom. Necháme skaramelizovať a pokvapkáme vínnym octom. Pridáme nakrájanú kapustu a zeleninu. Osolíme a okoreníme, zalejeme červeným vínom a dusíme domäkka. Podľa potreby podlievame vodou alebo vývarom. Keď je kapusta mäkká, prilejeme smotanu. Všetko rozmixujeme na hladký krém a podľa potreby ešte dochutíme soľou a korením. Na záver polievku prepasírujeme cez sitko.