Pre čitateľky Svetu Evity vymyslela a pripravila špeciálny recept skvelá foodblogerka Barbora Drahovská, ktorú nájdete na blogu ReBarbora.blog. Slaný quiche je ideálny na sychravé jesenné dni. Garantujeme, že vám z neho na tanieri nezostane do druhého dňa ani jediný kúsok.
Slaný bezlepkový quiche z kukuričnej polenty
.... s pečenou paprikou, kaparami, kozím syrom a repovou smotanou.
Názov Quiche pochádza z francúzskej kuchyne, a tá je známa celkom ťažkými, smotanovými receptúrami so slaninkou a vajíčkom, najmä čo sa slaných koláčov týka. Rozhodla som sa preto pripraviť zdravší variant, ktorý bude vhodný aj pre ľudí s intoleranciou na lepok. Kombinácia chutí vytvára úžasný kulinársky zážitok, a to nehovorím iba preto, že to dobre znie. Keď som koláč robila po prvýkrát, ostal mi z neho iba malý tenký kúsoček. Priateľ ho celý zjedol sám pokým som ja bola s kamoškami na káve. Takýto slaný koláč je úžasný teplý, ale aj studený. Čiže vhodný na oslavy, pikniky či ako jedlo do práce.
Príprava:
Recept pre 6 osôb
Čas prípravy: 80 minút ( aktívny čas prípravy 25 minút)
Tak ako prácu, aj recept si treba rozvrhnúť efektívne. V tomto prípade tomu nebude inak.
Potrebujeme:
Na cesto:
- 200 g kukuričnej polenty
- 600 ml vody
- 2 PL masla
- 1 veľké vajce
- 80 g strúhaného „parmezánu“
- ¾ ČL soli
Na plnku:
- 2 papriky (cca 400 g. Ja som použila jednu žltú a jednu červenú)
- 2 ČL kapár
- 3 veľké hrste baby špenátu
- 100 g kozieho syra
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie (rastlinnej smotany)
- 2 vajcia
- 6 PL repovej šťavy
- soľ
- čierne mleté korenie
- olej/maslo
Skôr než sa pustíme do prípravy cesta
Papriky očistíme a nakrájame ich na tenké prúžky. Tieto opečieme na oleji s troškou soli a čerstvo namletým korením. Papriky smažíme pod pokrievkou, aby nám skôr zmäkli a pustili šťavu. Ak by neboli príliš šťavnaté, podlejeme ich troškou vody. Počas smaženia paprík sa môžeme pustiť do prípravy cesta.
Polentové cesto
Do vriacej, osolenej vody nasypeme polentu a miešame približne 7- 10 minút až kým nám polenta celkom nezmäkne a nenasiakne všetku vodu. Polenta býva rôzna, tak sa radšej vždy riaďte časovým údajom na obale.
Po uvarení do polenty vmiešame približne 2 PL masla, 1 vajíčko, soľ a približne 80 g strúhaného tvrdého syra parmezánového typu.
Cesto premiestnite do vymastenej formy v ktorej koláč budeme piecť. Trošku ho rozotrieme aby rýchlejšie vychladlo a potom ho prstami pekne rozmiestnite po forme. Aj do výšky po okrajoch.
Príprava plnky a zálievky
K upečenej paprike na záver primiešame 2 ČL kapár, 3 veľké hrste baby špenátu a 2 pretlačené alebo postrúhané strúčiky cesnaku. Zmes premiestnime na pripravené cesto a navrch poukladáme kúsky kozieho syra. Všetko zalejeme vymiešanou smotanou(200 ml) s 2 vajíčkami, 6 PL repovej šťavy a ½ soli. Smotana bude vďaka repovej šťave krásne ružová. Po upečení síce túto krikľavo- ružovú farbu stratí, ale jemná chuť repy je v koláči veľmi chutná a po rozkrojení bude koláč stále výnimočne farebný.
Koláč pečieme pri 190 stupňoch 50 až 55 minút.
Po vytiahnutí z rúry ho necháme trošku vychladnúť, aby sa nám lepšie krájal.
Kto je ReBarbora?
Foodblogerka Barbora Drahovská sa ukrýva za blogom ReBarbora.blog. Začínala s kamarátkou Mimi na populárnom vegetariánskom blogu Bite me. Môžete ju počuť na Rádiu_FM v relácii Bez mäsa_FM, na svojom konte má aj bestseller Zdravé raňajky.
„Pracovala som v PR agentúre, robila som na projekte s detičkami v občianskom združení, pracovala som pre viacero festivalov ako PR manažérka, skladala hudbu, spievala v kapele, učila spev a popri tom všetkom mala blog o varení. Ešte pred piatimi rokmi som si vravela, že najšťastnejšia by som bola, keby som sa vedela zamerať na veci môjmu srdcu najbližšie. A to jedlu a hudbe. Pred troma rokmi som opustila istotu stabilnej práce a vrhla sa do neznáma. Stáť na vlastných nohách nie je niekedy jednoduché, ale musím povedať, že som nikdy nebola šťastnejšia a slobodnejšia. Som vďačná, že som v sebe našla silu a začala robiť to, čo milujem,“ hovorí o sebe Barbora. Po piatich rokoch sa jej pracovné cesty s Mimi rozišli, a tak od augusta funguje na svojej ReBarbore sama.