Cuketa je zaujímavá a extrémne nenáročná zelenina. Jej pestovanie zvládne aj úplný laik a za minimálnu starostlivosť sa vám odvďačí bohatou úrodou. Prvé cukety od susedy zo záhrady potešia. Cuketa s vajíčkami na raňajky, mňam! Vhod príde aj ako grilované príloha k mäsu, chutné sú cestoviny s cuketovou omáčkou a samozrejme, placky, tie má rodina jednoznačne najradšej. Zoznam overených receptúr sa po pár týždňoch vyčerpá, no prísun cukiet sále nekončí. Čo teda s ňou? Zavariť, zamraziť, aj to je riešenie, ale čo takto vyskúšať cuketu „na sladko“? Kombinácia cuketa, cukor, kakao neznie príliš lákavo. Výsledok však prekvapí. Vyskúšajte na prípravu jednoduchý dezert, ktorý zachutí aj cuketovým nepriateľom. Cuketa dodáva koláču vláčnosť, pritom ju vôbec neucítite.
Cuketový koláč s chia semienkami
350 g cukety, 250 g polohrubej múky, 300 g trstinového cukru, 2 vajcia, 300 ml oleja, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový struk, 2 PL kakaa, 1 ČL škorice, 1 PL chia semienok, 100 g lieskových orieškov (alebo strúhaného kokosu), štipka soli.
Čokoládová poleva (ganáž)
200 g horkej čokolády, 100 ml šľahačkovej smotany, 2 PL masla
Postup:
V mise zmiešame suché prísady: múku, prášok do pečiva, cukor, chia semienka, mleté orechy, kakao, škoricu a štipku soli. Pridáme vajíčka, olej a zrnká z vanilkového struku. Zmes dôkladne premiešame. Nakoniec zľahka primiešame na jemno nastrúhanú cukinu, ktorú sme vopred trochu vyžmýkali. Koláč pečieme cca 35 minút v trúbe vyhriatej na 180 °C. Vychladnutý koláč polejeme čokoládovou polevou. Pripravíme ju z nalámanej čokolády, ktorú zalejeme horúcou (nie vriacou) smotanou a miešame až kým sa čokoláda nerozpustí. Do teplej polevy primiešame maslo, dodá poleve lesk. Koláč môžeme ozdobiť orieškami, mandľovými lupienkami alebo bobuľovým ovocím.