POTREBUJEME NA 1 KOLÁČ:
2 malé pomaranče v biokvalite
200 g zmäknutého masla
200 g krupicového cukru + 1 PL na polevu
3 veľké vajcia
250 g mletých mandlí
120 g instantnej polenty
1 ČL bezlepkového prášku do pečiva
soľ
hrsť mandľových lupienkov
ovocie na ozdobenie – ríbezle alebo maliny
POSTUP:
Rúru predhrejeme na 170 °C a formu vyložíme papierom na pečenie. Z jedného pomaranča nastrúhame kôru ostrou škrabkou, z druhého jemným strúhadlom. Z oboch vymačkáme šťavu. Maslo vyšľaháme s cukrom, prišľaháme vajcia, jemne nastrúhanú kôru, dve lyžice šťavy, mandle, polentu, prášok do pečiva a štipku soli.
Cesto preložíme do formy, uhladíme a pečieme asi 40 minút. V malej rajnici rozmiešame zvyšnú šťavu, na rezance nakrájanú kôru, pridáme lyžicu cukru, štyri lyžice vody a uvaríme na miernom plameni na hustý sirup. Upečený koláč poprepichujeme špajdľou, polejeme sirupom a ozdobíme mandľovými lupienkami a ovocím.
Dobrú chuť!