shutterstock.com
StoryEditor

Prežila alkoholika a schudla 50 kilogramov. Pre ženy má jasný odkaz

12.10.2020, 18:00
Príbehy
Päťdesiatštyriročná Zuzana Maxianová nemala ľahký život. Jej prvý manžel bol alkoholik a život s ním bol doslova peklom. Svoj smútok zajedala a výrazná nadváha jej roky slúžila ako obranný mechanizmus. Prinášame vám skutočný príbeh Slovenky, ktorá žila s notorikom a schudla neuveriteľných 50 kilogramov.

Zuzana Maxianová je vyštudovanou učiteľkou a svojho času bola aj prezidentkou volejbalového klubu. Päťdesiatštyriročná tmavovláska je plná energie, optimizmu a sily. Nikto by na prvý pohľad nepovedal, že sa za jej úsmevom skrýva skutočný príbeh silnej ženy. Sedemnásť rokov totiž prežila v manželstve s alkoholikom, ktoré bolo pre ňu doslova peklom. Už Zuzkino zoznámenie s Mirom bolo pomerne netypické a už vtedy mala zbystriť pozornosť. „Mira som spoznala ako devätnásťročná. S jeho bratom som chodila do triedy. Niekoľko rokov som ho nevidela a až neskôr som sa dozvedela, že istý čas strávil vo väzení,“ začína svoje rozprávanie Zuzana. „Po jeho návrate sme sa stretli v jednej bratislavskej krčme. Okamžite, ako ma Miro uvidel, povedal, že raz budem jeho ženou. Vedela som, že bol trestaný a, samozrejme, ma zaujímalo, prečo. Tvrdil mi, že sa snažil zachrániť nejaké dievča pred znásilnením a celá bitka s druhým mužom sa nejako zvrhla. Brala som to tak, že každý z nás môže v živote urobiť chybu. Páčilo sa mi, že Miro netajil svoju minulosť ani pred mojimi rodičmi. Keď sme začali spolu chodiť, tak im povedal, že bol kedysi v base,“ spomína na začiatky svojho neslávneho manželstva Zuzka Maxianová.

Čudná love story
Zuzana nikdy nepatrila k štíhlym ženám. Túžila po mužskom obdive, láske a nehe. Ako bacuľka však dokázala zaujať menej mužov a dnes s odstupom času tvrdí, že sa jej chlapi pre vyššiu hmotnosť rozhodne nehádzali k nohám. „Miro pochádzal z dobrej rodiny. Jeho rodičia mali v zamestnaní vedúce postavenia a boli vzdelaní. On sám bol nesmierne múdry, bystrý chlap, ktorý mal neskutočný všeobecný prehľad. To mi na ňom imponovalo. Rovnako ako fakt, že ma chcel. Vždy som bola veľmi rodinne založená a chcela som sa vydať,“ tvrdí čiernovláska. Ako mladá pomerne skoro otehotnela a vydala sa. Miro však musel odísť na dvojročnú vojnu. Bývali u Zuzkiných rodičov a počas jeho povinnej vojenskej služby a jej tehotenstva sa pravidelne navštevovali. „Raz som prišla za ním na vojnu. Bola som bacuľatá, tehotná a ešte väčšia ako normálne. Keď išiel s ostatnými vojakmi, tak som mala pocit, že sa za mňa hanbí. On išiel s priateľmi vpredu a ja som kráčala za nimi. Bolo to ponižujúce,“ s odstupom času hodnotí už začiatky vzťahu. Ich spoločný syn Števko sa narodil, keď bol Miro ešte na vojne. Syn ho veľmi nespoznával, lebo so svojím otcom netrávil veľa času. „Miro sa vždy hneval, keď ho náš syn nespoznával a nechcel k nemu ísť na ruky. Bolo to však preto, lebo s nami nežil a nemal so synom kontakt. Bol doslova zúrivý. Raz mi malého dokonca zobral k mojej kamarátke, kde mu dali najesť. Toto gesto bolo čudné a mala som pocit, akoby mi syna doslova ukradol,“ hovorí vyštudovaná učiteľka. Už po návrate z vojny začal Miro popíjať. Manželia bývali u Zuzkiných rodičov a začali sa medzi nimi prvé konflikty. Zuzana to pripisovala najmä tomu, že nebývali sami. Myslela si, že keď získajú vlastný byt, ich život bude oveľa lepší. Opak bol pravdou. V ich spoločnom byte nastalo úplné peklo.

Peklo s alkoholikom
Zuzana Maxianová mala druhé tehotenstvo neplánované. Pár rokov po Števkovi sa im s manželom narodila dcéra Zuzka. Matka detí stále verila, že jej manželstvo bude dobré a všetko sa napokon zmení k lepšiemu. „Na rozdiel od syna si k dcére Miro dokázal nájsť cestu. Našu Zuzku zbožňoval na rozdiel od staršieho Števka, ktorému často vyčítal, že je tučný a zatváral pred ním chladničku,“ vracia sa do minulosti žena, ktorá žila s alkoholikom. Napriek tomu, že bol jej prvý manžel veľmi inteligentný človek, ktorý dokázal zarobiť pekné peniaze, hneď ako mu pípla výplata, išiel si kúpiť fľašku. „Bol schopný chľastať aj sedem dní v kuse. Bol to ten typ alkoholika, ktorý pil doma. Nemal kamarátov, kupoval si alkohol domov. Keď chľastal, tak mu prekážalo všetko, hoci aj smietka na zemi. Ale to, že on opitý poprepaľoval cigaretami koberce, mu neprekážalo. Keď mal vypité, tak bol vulgárny a správal sa ako hulvát. Veľakrát ma pourážal a potom sa mi druhý deň ospravedlňoval. Pil čoraz viac,“ hovorí o živote s alkoholikom dvojnásobná matka. „Keď som išla na rodičovské združenie mojich detí, mala som vždy strach. Keď ich totiž strážil Miro, tak sa vždy stalo niečo nezvyčajné. Raz mi deti zabudol v krčme a ony samy museli prísť domov. Dokonca mi vynadal, kde sú deti. Bol taký opitý, že netušil, že ich on sám nechal v krčme.“

Vytriezvenie
Zuzka si dnes s odstupom času vyčíta, že dopustila to, že jej deti žili s otcom alkoholikom. S Mirom strávila dlhých sedemnásť rokov a keby ho opustila skôr, jej život by bol možno o čosi radostnejší. „Prvý impulz, že niečo musím v živote zmeniť, bol, keď sa môj takmer dospelý syn Števko rozhodol odsťahovať k mojej mame. Stalo sa to krátko nato, ako sa ma pred Mirom zastal a udrel vlastného otca po tom, ako ma napadol. Syn mi vtedy povedal, že ak chcem žiť s ním a vidieť ho, nech sa presťahujem tiež k svojej mame,“ opisuje svoj život. Druhým impulzom, aby sa rozviedla s mužom alkoholikom, bol ďalší muž v jej živote. „Niekoľko rokov som mala pomer so svojím susedom Petrom, ktorý mal takisto zlé manželstvo. Keď u nás doma nastalo peklo, tak to bol práve Peťo, kto sa mi staral o deti, zobral ich k sebe, niečo im navaril. Moje deti ho mali oveľa radšej ako vlastného otca, ktorého videli stále ožratého,“ spomína Zuzka. S rozvodom dlho váhala. S Petrom sa striedavo schádzala a rozchádzala. Občas ešte stále niečo cítila k svojmu mužovi, ktorý pil ako dúha. „Keď mi môj milenec, ktorý na mňa čakal dlhých desať rokov, povedal, že stretol inú ženu, tak som začala konať. Peter mi totiž dal na výber – buď budem s ním, alebo bude žiť s inou. Vtedy som konečne oznámila môjmu manželovi, že chcem rozvod.“ Keď sa konečne odhodlala na vážny životný krok, reakcia jej muža ju skutočne zaskočila. „Keď som Mirovi oznámila, že niekoho mám a chcem sa rozviesť, tak si kľakol na kolená a plakal. Povedal, že ma veľmi miluje a vtedy bol jediný raz v živote pokorný. No ja už som vedela, že takto žiť nemôžem,“ tvrdí dnes už trojnásobná babka.

Trpký koniec
Zuzana bola opäť zamilovaná a šťastná. Jej nový život po boku Petra bol oproti tomu predchádzajúcemu doslova rozprávkou. O svojho exmanžela, ktorý pil čoraz viac, sa však chcela postarať. Ich spoločný byt predala a kúpila mu garsónku. „Garsónka bola na moje meno. Miro však len pil a neplatil účty. Nemohla som za neho všetko platiť, mala som dve deti a nového partnera. Byt sa predal a Miro musel ísť bývať k svojim rodičom. Stratil zamestnanie, chľastal a jeho mama pocítila veľké utrpenie mať po boku syna alkoholika. Nikoho neprekvapilo, keď skončil pod kolesami vlaku,“ hovorí Zuzana, ktorá je dnes vydatá za Peťa. Práve tento muž ju kedysi zachránil z nepodareného manželstva s alkoholikom. Správa o smrti exmanžela ju nedojala a ostala úplne chladnou. „Takýto koniec som mu predpovedala. Po rozvode tvrdil, že ma miluje. Či pod vlak opitý spadol, alebo podeň skočil dobrovoľne, netuším. Vraj ešte po nehode žil, ale túžil zomrieť. Mojej dcére to bolo ľúto, no syn mu nešiel ani na pohreb. Keď umrel, tak som necítila vôbec nič. Zo svojho manželstva si nič pekné nepamätám. Len zlo, násilie a urážky,“ hovorí s odstupom času žena, ktorá žila s alkoholikom. Pre ženy s podobným osudom má jasný odkaz. Od takéhoto partnera vraj majú rýchlo utekať, nikdy ho nezmenia a ani nevyliečia.

Nový život v novom tele
Zuzana sa v druhom manželstve pri Petrovi cítila dobre. Oboch spájala láska k jedlu, grilovaniu a nakupovaniu. Hoci bývalá volejbalistka a dlhoročná volejbalová trénerka celý život športovala či trénovala iných, jej postava nikdy dokonalá nebola. Podľa vlastných slov totiž mala silnejšiu konštrukciu a ťažké kosti. Jej hmotnosť však jedného pekného dňa vystrelila až na číslo 135 kilogramov. „Pozerala som sa na seba do zrkadla len v nohavičkách a v tielku. Nemohla som uveriť, že tá hora sadla, z ktorej trčia len uši, krk, hlava a vlasy, som ja. Vyzerala som ako prasiatko. Okrem toho som bola strašne unavená a nič sa mi nechcelo,“ spomína energická päťdesiatnička. Keď vybavovala pre svoje volejbalistky posilňovňu, dala sa do reči s fitnes trénermi. Opýtala sa ich na rovinu, či by mohla schudnúť aspoň 20 kilogramov. „Povedali mi, že môžem schudnúť aj 30. A tiež, že nevyzerám najlepšie... Týždeň som cvičila s trénerom a potom už sama. Vedela som, že šport nestačí, a zmenila som aj stravu. Znížila som množstvo sacharidov a kilogramy išli rýchlo dole,“ pokračuje vo svojom príbehu Zuzka.

Viac pre seba
V priebehu dvoch rokov schudla 35 kilogramov. Jedla nízkotučné potraviny a cvičila štyrikrát do týždňa. Jej hmotnosť sa však v určitom štádiu zastavila. O pár mesiacov začala pre zmenu stúpať. „Navštívila som dietologičku, ktorá ma nastavila na 1 200 kalórií denne. Varila som len na vode a jedávala obedy bez príloh. Dnes mám 85 kilogramov a nikto by mi ich netipoval. Cítim sa dobre a moje nové malé telo sa mi páči. Nemôžem už schudnúť viac, lebo nechcem mať vrásky,“ tvrdí učiteľka na základnej škole. S novým telom nadobudla aj potrebné sebavedomie. Jej rodina to však brala spočiatku ťažko. Roky bola žienkou domácou a gazdinou, a teraz začala žiť viac pre seba. Jej deti sú dnes na ňu pyšné, no jej druhý manžel sa do dnešného dňa nedokáže vyrovnať s jej premenou. Je až neuveriteľné, že počas troch rokov dokázala schudnúť 50 kilogramov. „Cítim sa krásna, obdivovaná a ľudia ma žiadajú o radu. Nevnímajú len môj nový vzhľad, ale najmä to, čo som dokázala. Zmenila som sa z blondínky na tmavovlásku, nehryziem si nechty a mám sebavedomie,“ hovorí dnes žena, s ktorou sa osud nemaznal. Hoci Zuzka netuší, ako dopadne jej druhé manželstvo, priznáva, že to bol práve Peter, kto ju zachránil od zlého života s notorikom. „Ženy, majte hrdosť a nezabúdajte na sebalásku. Ak si nebudete vážiť seba, tak si ani vás nebude nikto vážiť. Nikdy nezabudnem, ako na mňa kedysi pozerali ostatní ľudia. Manželku alkoholika považovali za hlúpu. Bolo to veľmi ponižujúce,“ ukončuje svoj príbeh Zuzka Maxianová. Jej snom je byť motiváciou pre ostatné ženy. Svoju prácu učiteľky a v oblasti športu má rada, no jej snom je pomáhať iným. Ako dopadne jej druhé manželstvo, však predpovedať nevie...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pribehy, menuAlias = pribehy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 12:50