Doprajte si tradičné vianočné jedlá bez výčitiek.Kaufland
StoryEditor

Ako na zdravšie Vianoce? Doprajte si slovenské tradičné jedlá bez výčitiek

12.12.2024, 00:00
PR Články

Tradičné slovenské recepty sú lahodné, no často obsahujú veľa tuku, cukru či soli, najmä tie vianočné. Viete, ako si užiť skvelé jedlo a nezaťažiť trávenie?

Ak by sme mali tradičnej slovenskej kuchyni niečo vytknúť, bol by to nedostatok ovocia a zeleniny. Šaláty nie sú pre našu gastro kultúru typické, no na to, aby ste jedli dostatok vlákniny a vitamínov, stačí pridať na svoj tanier okolo 400 gramov ovocia alebo zeleniny denne. To je napríklad jedna väčšia paprika a menšie jabĺčko. Pravidelná konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny sa okrem iného dáva aj do súvislosti s viacerými závažnými ochoreniami. Na zmenu stravovacích návykov je preto najvyšší čas – prichádzajú Vianoce, a tie sa v mnohých domácnostiach premenili na sviatky nekonečného jedenia.

image

Denne by sme mali zjesť 400 gramov ovocia alebo zeleniny.

Kaufland

Vianoce na tanieri

Pozrime sa trochu lepšie na naše typické sviatočné jedlá. Kapustnica síce obsahuje kapustu bohatú na vitamín C a probiotiká, jej chuť však zvýrazňuje údené mäso i klobása. Tieto ingrediencie vedia zaťažiť naše trávenie na niekoľko dní, navyše kvôli vysokému obsahu tuku a soli môžu zvyšovať riziko vysokého krvného tlaku a cholesterolu.

image

Vianoce si môžete vychutnať aj bez vyprážania.

Kaufland

Kapor je sám o sebe zdravou rybou, no bežne sa obaľuje v trojobale z múky, vajec a strúhanky, aby sa následne vypražil v poriadnej dávke oleja alebo masti. Tradičný zemiakový šalát takisto nie je žiadne zeleninové neviniatko. Obsahuje majonézu, ktorá ho rýchlo premení na kalorickú bombu. Dobrou správou je, že pochutiť si na slovenskej klasike sa dá aj trochu inak.

Skúste to podľa Martina Záhumenského

„Kto by nemiloval klasický zemiakový šalát. Urobte si ho podľa rodinného receptu a časť majonézy nahraďte bielym jogurtom. Chuti to neublíži, no zredukujete obsah tuku,“ radí Martin Záhumenský. Rezne a kapra vyprážajte do zlatista, nie do hneda, to by mohlo byť pre vaše zdravie škodlivé. „Vyprážať nemusíte vôbec. Skúste si pripraviť filety zo pstruha a upečte ich na panvici alebo v teplovzdušnej fritéze. Aby ste nepoužili priveľa tuku, klasický olej vymeňte sa variant v spreji,“ dodáva odborník.

Keď si koláče a zákusky upečiete doma, budete mať lepší prehľad o ich zložení. Tretinu múky môžete nahradiť celozrnnou s vyšším obsahom vlákniny. Ubrať časť cukru je vždy dobrý nápad, rovnako aj používať kvalitnú horkú čokoládu s obsahom antioxidantov či dosladiť koláče ovocím. Vianočné medovníčky budú rovnako dobre chutiť aj bez cukrovej polevy, s vlašským orechom navrchu ako prospešnou ozdobou bohatou na zdravé tuky. Niekedy stačí naozaj málo, aby ste si tradičné vianočné maškrty vychutnali bez kompromisov na chuti, zato plní energie a s dobrým trávením.  

image

Športovec Nathan vie, ako chutia zdravšie a tradičné Vianoce.

Kaufland

Čo jedáva na Vianoce športovec Nathan?

V najnovšom diele obľúbeného online seriálu Kaufland Za zdravú výživu sa nákupov a varenia tentokrát chopí moderátor a športovec Nathan Dzaba. Svojou šikovnosťou a dobrými nápadmi všetkých presvedčí, že na vianočných jedlách si pochutíte, aj keď niektoré ingrediencie vymeníte za zdravšie alternatívy. Či sa dá nakupovať v niekoľkých pároch kuchárskych rukavíc a čo povedia Docent Milan Sedliak a Strýco Filip na Nathanové čokoládové koláčiky, zistíte, keď si na youtube alebo webovej stránke www.kaufland.sk/zdrava-vyziva pozriete nový diel online seriálu Kaufland za Zdravú  výživu. Máte sa na čo tešiť.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. december 2024 00:02