Ak by sme mali tradičnej slovenskej kuchyni niečo vytknúť, bol by to nedostatok ovocia a zeleniny. Šaláty nie sú pre našu gastro kultúru typické, no na to, aby ste jedli dostatok vlákniny a vitamínov, stačí pridať na svoj tanier okolo 400 gramov ovocia alebo zeleniny denne. To je napríklad jedna väčšia paprika a menšie jabĺčko. Pravidelná konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny sa okrem iného dáva aj do súvislosti s viacerými závažnými ochoreniami. Na zmenu stravovacích návykov je preto najvyšší čas – prichádzajú Vianoce, a tie sa v mnohých domácnostiach premenili na sviatky nekonečného jedenia.
Vianoce na tanieri
Pozrime sa trochu lepšie na naše typické sviatočné jedlá. Kapustnica síce obsahuje kapustu bohatú na vitamín C a probiotiká, jej chuť však zvýrazňuje údené mäso i klobása. Tieto ingrediencie vedia zaťažiť naše trávenie na niekoľko dní, navyše kvôli vysokému obsahu tuku a soli môžu zvyšovať riziko vysokého krvného tlaku a cholesterolu.
Kapor je sám o sebe zdravou rybou, no bežne sa obaľuje v trojobale z múky, vajec a strúhanky, aby sa následne vypražil v poriadnej dávke oleja alebo masti. Tradičný zemiakový šalát takisto nie je žiadne zeleninové neviniatko. Obsahuje majonézu, ktorá ho rýchlo premení na kalorickú bombu. Dobrou správou je, že pochutiť si na slovenskej klasike sa dá aj trochu inak.
Skúste to podľa Martina Záhumenského
„Kto by nemiloval klasický zemiakový šalát. Urobte si ho podľa rodinného receptu a časť majonézy nahraďte bielym jogurtom. Chuti to neublíži, no zredukujete obsah tuku,“ radí Martin Záhumenský. Rezne a kapra vyprážajte do zlatista, nie do hneda, to by mohlo byť pre vaše zdravie škodlivé. „Vyprážať nemusíte vôbec. Skúste si pripraviť filety zo pstruha a upečte ich na panvici alebo v teplovzdušnej fritéze. Aby ste nepoužili priveľa tuku, klasický olej vymeňte sa variant v spreji,“ dodáva odborník.
Čo jedáva na Vianoce športovec Nathan?
V najnovšom diele obľúbeného online seriálu Kaufland Za zdravú výživu sa nákupov a varenia tentokrát chopí moderátor a športovec Nathan Dzaba. Svojou šikovnosťou a dobrými nápadmi všetkých presvedčí, že na vianočných jedlách si pochutíte, aj keď niektoré ingrediencie vymeníte za zdravšie alternatívy. Či sa dá nakupovať v niekoľkých pároch kuchárskych rukavíc a čo povedia Docent Milan Sedliak a Strýco Filip na Nathanové čokoládové koláčiky, zistíte, keď si na youtube alebo webovej stránke www.kaufland.sk/zdrava-vyziva pozriete nový diel online seriálu Kaufland za Zdravú výživu. Máte sa na čo tešiť.