Ach, aké by to bolo úžasné, keby existoval elixír lásky, ktorý stačí dať vypiť očarujúcemu mužovi a ten bude mať oči a srdce len pre nás! Ruku na srdce, dámy – však ste aj vy už niekedy po takomto nápoji zatúžili? Dnes už našťastie namiesto rôznych lektvarov využívame sofistikovanejšie cesty, no naši predkovia mali s nimi bohaté skúsenosti. Niektoré naozaj končili pred oltárom, iné zas dotyčný nerozdýchal.
Ako prví začali fušovať do nápojov lásky starovekí Gréci. Nádejali sa, že po vypití vína s bylinkami a koreninami budú mať moc prinútiť niekoho, aby sa do nich zamiloval. Ak to víno pili s objektom svojho záujmu, bolo dosť pravdepodobné, že k láske prišlo. Hoci len na tú jednu noc.
Ani opulentní Rimania sa nápojom lásky nebránili. Veľmi obľúbenou prísadou bola španielska muška, čo v skutočnosti nie je ani španielska, ani muška, ale jedovatý chrobák pľuzgiernik. Nápoje so španielskou muškou vyvolávali v tele horúci pocit, ktorí sa v tých časoch považoval za zápal vášne. Zápal to aj bol, ale iný – vyvolaný toxínom, ktorý v tráviacom trakte spôsobil v lepšom prípade zdravotné problémy, no pri častom užívaní alebo po užití väčšieho množstva oheň vášne dotyčného spálil nadobro.
S elixírom lásky až na post kráľovej milenky
V temnom stredoveku sa nápoje lásky tešili obrovskej popularite. Zabudnite však na čarodejnice v chyžiach nad dymiacim kotlom. Najväčšou expertkou na kúzelné lektvary bola madame de Montespan, milenka kráľa Ľudovíta XIV. Vraj si ho získala tak, že mu do vína liala odvary z mŕtvych detí, ropúch a netopierov... do podrobností zachádzať radšej nebudeme. Asi to naozaj fungovalo, pretože kráľ, ktorý o ňu spočiatku nejavil záujem, sa do tejto ambicióznej ženy zrazu zamiloval, spravil z nej svoju oficiálnu milenku a matku svojich siedmich detí. Kráľova milenka však kúzelné tekutiny nevarila sama, ale si ich nechávala miešať u miestnej bosorky. Keď úbohú čarodejnicu upálili, u kráľa onedlho zázračne ustali ranné bolesti hlavy. So svojou milenkou však už radšej nikdy viac nejedol ani nepil.
Elixíry lásky sa však nemiešali len vo Versailles. Kvapky z jedovatých lienok a koreňov mandragory či koláčiky z potu, krvi a iných telesných tekutín stáli zdravie či život ľudí všetkých krajín a spoločenských vrstiev. Veď vravíme – temný stredovek.
Od voňavých sirupčekov po odpálenie mimo reality
S rozkvetom vedy v renesancii sa aj nápoje lásky stali prepracovanejšími a hlavne humánnejšími, teda menej nebezpečnými. Alchymisti a bylinkári začali experimentovať s oveľa príjemnejšími prísadami, než akými boli stredoveké ropuchy, vranie oči alebo trus z čierneho kuraťa. Renesančné koktaily, uvarené pre vzbudenie túžby, voňali po jazmíne, ružiach, pačuli, citrusoch a chutili ako rozkvitnutá lúka či ovocný sad. Touto nežnou cestou sa uberali aj romantici v 19. storočí. Ich elixíry lásky boli rozmarné, chutné a neraz mali zámerne afrodiziakálne účinky.
Moderná doba nás obrala o všetky ilúzie, čo sa privolania lásky obyčajnými nápojmi týka. Chemici a farmaceuti začali miešať iné koktaily, ktorým dnes hovoríme psychedeliká a drogy. Ich cieľom nebolo priamo vzbudiť lásku, skôr zlepšiť náladu, utlmiť trému, dodať odvahu, no odtiaľ je už len krôčik k osloveniu osoby srdcu blízkej, na čo by ste si inak netrúfli.
Povedz to bublinkami a vyhraj SodaStream
Dnes máme k dispozícii spoľahlivejšie a bezpečnejšie metódy na zlepšenie vzťahov a intimity. Napríklad spoločne strávené chvíle pri poháriku doma s láskou pripraveného bublinkového nápoja. Nemusí to byť šampanské a dokonca sa zaobídete aj bez alkoholu. Skúste dva absolútne nové drinky z dielne renomovaného barmana Jakuba Rampáčka, ktoré vytvoril špeciálne pri príležitosti tohtoročného Valentína.
Jeho koktail pre dámy vychádza z kultového Cosmopolitanu. Pamätáte si dobre, je to ten, čo pila Carrie v Sexe v meste. Pánsky drink sa zas vyznačuje chuťovými kombináciami horkastej a trpkej a svojou vôňou by raz mohol inšpirovať aj výrobcov parfumov. Keď ho namiešate, hneď budete vedieť, o čom je reč. „Rád vymýšľam nové kombinácie a updaty známych koktailov. Je to hra s chuťami, vôňami, je to zážitok, ktorý je zakaždým nový, aj keď si ten koktail miešate už x-krát. Základom oboch je sýtená voda, na výrobu ktorej používam SodaStream. Mám tak vždy čerstvé bublinky v intenzite, akú práve potrebujem a toľko, koľko ich potrebujem bez skladovania fliaš a ich vláčenia z obchodu a späť. Preto používam SodaStream aj u mňa na bare,“ hovorí Jakub.
Jakubove koktaily zatiaľ nemajú názov a ten môžete vymyslieť práve vy. Pripravte si ich doma, ochutnajte a od 12. do 15. februára pošlite do Telerána váš tip na meno pre toto exkluzívne pitie. Súťaž #povedztobublinkami bude bežať na IG Telerána. V piatok 16. februára Jakub v Teleráne vlastnoručne pripraví tieto drinky a pomenuje ich víťaznými menami, vybranými porotou SodaStream. Ich autor získa prístroj SodaStream s troma príchuťami.
Nápoj pre ňu
Potrebujete:
- 2 čajové lyžičky brusnicového džemu
- 20 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 20 ml čerstvej pomarančovej šťavy
- sirup SodaStream príchuť Malina
- ľad
- čerstvá perlivá voda SodaStream
- Na ozdobu: ružová cukrová vata, cukríkové srdiečka
pomarančový zástrek cez oheň
- Pohár na whisky alebo vyšší pohár na vodu
Postup:
Pripravíme si ochutenú perlivú vodu so SodaStream príchuťou Malina podľa návodu. Džem a šťavy dáme do pohára. Pridáme ľad, dolejeme perlivou vodou a zamiešame. Na vrch alebo na kraj pohára dáme trochu cukrovej vaty a ozdobíme srdiečkami. Kôru z pomaranča stlačíme smerom na pohár a prestrekneme ju cez oheň zapaľovača. Uvoľnia sa príjemné éterické oleje a môžeme podávať.
Tajný tip: Chuť cukrovej vaty po nápoji vám pripraví prekvapenie!
Nápoj preňho
Potrebujete:
- 2 čajové lyžičky čučoriedkového džemu
- 20 ml čerstvej citrónovej šťavy
- sirup SodaStream príchuť Tonik
- čerstvá perlivá voda SodaStream
- ľad
- Na ozdobu: modrá cukrová vata, rozmarín pre arómu
Citrónový zástrek cez oheň
- Pohár na whisky alebo vyšší pohár na vodu
Postup:
Pripravíme si čerstvú perlivú vodu s príchuťou SodaStream Tonik. Do pohára dáme džem, šťavu, pridáme ľad a dolejeme ochutenou perlivou vodou. Ozdobíme rozmarínom, cukrovou vatou a z citrónovej kôry zastrekneme pár strekov cez oheň zapaľovača.