Vymyslite mená týmto dvom nápojom a môžete vyhrať SodaStream. SodaStream
StoryEditor

Elixíry lásky by ste kedysi piť nechceli. Tieto koktaily vám však môžu priniesť okrem lásky aj SodaStream

13.02.2024, 00:00
PR Články

Neuveriteľné, čo všetko kedysi ľudia vypili, aby si privolali lásku. Naše dva koktaily vám však dnes môžu pri troche kreativity priniesť aj príjemné prekvapenie!

Ach, aké by to bolo úžasné, keby existoval elixír lásky, ktorý stačí dať vypiť očarujúcemu mužovi a ten bude mať oči a srdce len pre nás! Ruku na srdce, dámy – však ste aj vy už niekedy po takomto nápoji zatúžili? Dnes už našťastie namiesto rôznych lektvarov využívame sofistikovanejšie cesty, no naši predkovia mali s nimi bohaté skúsenosti. Niektoré naozaj končili pred oltárom, iné zas dotyčný nerozdýchal.

Ako prví začali fušovať do nápojov lásky starovekí Gréci. Nádejali sa, že po vypití vína s bylinkami a koreninami budú mať moc prinútiť niekoho, aby sa do nich zamiloval. Ak to víno pili s objektom svojho záujmu, bolo dosť pravdepodobné, že k láske prišlo. Hoci len na tú jednu noc.

Ani opulentní Rimania sa nápojom lásky nebránili. Veľmi obľúbenou prísadou bola španielska muška, čo v skutočnosti nie je ani španielska, ani muška, ale jedovatý chrobák pľuzgiernik. Nápoje so španielskou muškou vyvolávali v tele horúci pocit, ktorí sa v tých časoch považoval za zápal vášne. Zápal to aj bol, ale iný – vyvolaný toxínom, ktorý v tráviacom trakte spôsobil v lepšom prípade zdravotné problémy, no pri častom užívaní alebo po užití väčšieho množstva oheň vášne dotyčného spálil nadobro.

S elixírom lásky až na post kráľovej milenky

V temnom stredoveku sa nápoje lásky tešili obrovskej popularite. Zabudnite však na čarodejnice v chyžiach nad dymiacim kotlom. Najväčšou expertkou na kúzelné lektvary bola madame de Montespan, milenka kráľa Ľudovíta XIV. Vraj si ho získala tak, že mu do vína liala odvary z mŕtvych detí, ropúch a netopierov... do podrobností zachádzať radšej nebudeme. Asi to naozaj fungovalo, pretože kráľ, ktorý o ňu spočiatku nejavil záujem, sa do tejto ambicióznej ženy zrazu zamiloval, spravil z nej svoju oficiálnu milenku a matku svojich siedmich detí. Kráľova milenka však kúzelné tekutiny nevarila sama, ale si ich nechávala miešať u miestnej bosorky. Keď úbohú čarodejnicu upálili, u kráľa onedlho zázračne ustali ranné bolesti hlavy. So svojou milenkou však už radšej nikdy viac nejedol ani nepil.

Elixíry lásky sa však nemiešali len vo Versailles. Kvapky z jedovatých lienok a koreňov mandragory či koláčiky z potu, krvi a iných telesných tekutín stáli zdravie či život ľudí všetkých krajín a spoločenských vrstiev. Veď vravíme – temný stredovek.

Od voňavých sirupčekov po odpálenie mimo reality

S rozkvetom vedy v renesancii sa aj nápoje lásky stali prepracovanejšími a hlavne humánnejšími, teda menej nebezpečnými. Alchymisti a bylinkári začali experimentovať s oveľa príjemnejšími prísadami, než akými boli stredoveké ropuchy, vranie oči alebo trus z čierneho kuraťa. Renesančné koktaily, uvarené pre vzbudenie túžby, voňali po jazmíne, ružiach, pačuli, citrusoch a chutili ako rozkvitnutá lúka či ovocný sad. Touto nežnou cestou sa uberali aj romantici v 19. storočí. Ich elixíry lásky boli rozmarné, chutné a neraz mali zámerne afrodiziakálne účinky.

Moderná doba nás obrala o všetky ilúzie, čo sa privolania lásky obyčajnými nápojmi týka. Chemici a farmaceuti začali miešať iné koktaily, ktorým dnes hovoríme psychedeliká a drogy. Ich cieľom nebolo priamo vzbudiť lásku, skôr zlepšiť náladu, utlmiť trému, dodať odvahu, no odtiaľ je už len krôčik k osloveniu osoby srdcu blízkej, na čo by ste si inak netrúfli.

Povedz to bublinkami a vyhraj SodaStream

Dnes máme k dispozícii spoľahlivejšie a bezpečnejšie metódy na zlepšenie vzťahov a intimity. Napríklad spoločne strávené chvíle pri poháriku doma s láskou pripraveného bublinkového nápoja. Nemusí to byť šampanské a dokonca sa zaobídete aj bez alkoholu. Skúste dva absolútne nové drinky z dielne renomovaného barmana Jakuba Rampáčka, ktoré vytvoril špeciálne pri príležitosti tohtoročného Valentína.

Jeho koktail pre dámy vychádza z kultového Cosmopolitanu. Pamätáte si dobre, je to ten, čo pila Carrie v Sexe v meste. Pánsky drink sa zas vyznačuje chuťovými kombináciami horkastej a trpkej a svojou vôňou by raz mohol inšpirovať aj výrobcov parfumov. Keď ho namiešate, hneď budete vedieť, o čom je reč. „Rád vymýšľam nové kombinácie a updaty známych koktailov. Je to hra s chuťami, vôňami, je to zážitok, ktorý je zakaždým nový, aj keď si ten koktail miešate už x-krát. Základom oboch je sýtená voda, na výrobu ktorej používam SodaStream. Mám tak vždy čerstvé bublinky v intenzite, akú práve potrebujem a toľko, koľko ich potrebujem bez skladovania fliaš a ich vláčenia z obchodu a späť. Preto používam SodaStream aj u mňa na bare,“ hovorí Jakub.

image

„V mojich koktailoch musia byť bublinky vždy čerstvé a preto používam SodaStream,“  hovorí Jakub. 

SodaStream

Jakubove koktaily zatiaľ nemajú názov a ten môžete vymyslieť práve vy. Pripravte si ich doma, ochutnajte a od 12. do 15. februára pošlite do Telerána váš tip na meno pre toto exkluzívne pitie. Súťaž #povedztobublinkami bude bežať na IG Telerána. V piatok 16. februára Jakub v Teleráne vlastnoručne pripraví tieto drinky a pomenuje ich víťaznými menami, vybranými porotou SodaStream. Ich autor získa prístroj SodaStream s troma príchuťami.

Nápoj pre ňu

image
SodaStream

Potrebujete:

  • 2 čajové lyžičky brusnicového džemu
  • 20 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 20 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • sirup SodaStream príchuť Malina
  • ľad
  • čerstvá perlivá voda SodaStream
  • Na ozdobu: ružová cukrová vata, cukríkové srdiečka

    pomarančový zástrek cez oheň

  • Pohár na whisky alebo vyšší pohár na vodu

Postup:

Pripravíme si ochutenú perlivú vodu so SodaStream príchuťou Malina podľa návodu. Džem a šťavy dáme do pohára. Pridáme ľad, dolejeme perlivou vodou a zamiešame. Na vrch alebo na kraj pohára dáme trochu cukrovej vaty a ozdobíme srdiečkami. Kôru z pomaranča stlačíme smerom na pohár a prestrekneme ju cez oheň zapaľovača. Uvoľnia sa príjemné éterické oleje a môžeme podávať.

Tajný tip: Chuť cukrovej vaty po nápoji vám pripraví prekvapenie!

Nápoj preňho

image
SodaStream

Potrebujete:

  • 2 čajové lyžičky čučoriedkového džemu
  • 20 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • sirup SodaStream príchuť Tonik
  • čerstvá perlivá voda SodaStream
  • ľad
  • Na ozdobu: modrá cukrová vata, rozmarín pre arómu

    Citrónový zástrek cez oheň

  • Pohár na whisky alebo vyšší pohár na vodu

Postup:

Pripravíme si čerstvú perlivú vodu s príchuťou SodaStream Tonik. Do pohára dáme džem, šťavu, pridáme ľad a dolejeme ochutenou perlivou vodou. Ozdobíme rozmarínom, cukrovou vatou a z citrónovej kôry zastrekneme pár strekov cez oheň zapaľovača.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. júl 2024 20:45