iuricazac - stock.adobe.com
StoryEditor

Ako posilniť imunitu: 7 trikov pre silnejšiu imunitu

29.07.2023, 00:00
PR Články

Posilňovanie imunity je často spájané najmä so zimným obdobím. Pravda je však taká, že imunita dostáva zabrať rovnako v lete aj zime. Dôvod? Imunitu neovplyvňuje iba počasie, prudké zmeny teplôt a prítomnosť vírusov, ale aj faktory ako stres, nedostatok spánku, nadmerné užívanie alkoholu a fajčenie.

Ako posilniť imunitu?

Jedzte ovocie a zeleninu

Leto je obdobie, ktoré naozaj praje čerstvosti ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vitamínu C. Pulty obchodov sa zapĺňajú ponukou miestnych i exotických plodín a dozrieva tiež úroda v našich záhradách.

Konzumovať viac ovocia a zeleniny v tej najvyššej kvalite a čerstvosti je preto najlepší spôsob, ako posilniť imunitu. Vhodné sú napríklad citrusové plody, červená paprika, zázvor, brokolica alebo aloe vera. Pre nás stále trochu exotické aloe obsahuje látky, ktoré podporujú imunitu, správne trávenie a pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi.

Hýbte sa na čerstvom vzduchu

Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu má viacero výhod, medzi ktoré patrí aj podpora imunity. Navyše, keď si človek zvykne na pravidelný pohyb alebo šport, stane sa z toho príjemný relax a zábava. A práve leto je na vypestovanie si takýchto pozitívnych návykov skvelé obdobie, pretože v zime pohodlný pohyb komplikuje niekoľko vrstiev oblečenia a chlad.

Príjemné teplé počasie sa dá využiť na plávanie, cyklo výlety, túry, inline korčuľovanie alebo behanie. Možností je naozaj veľa. Dôležité je, že takýmto spôsobom sa dá podporiť v organizme aj tvorba vitamínu D.

Dobre sa vyspite

Pri podpore imunity zohráva dôležitú úlohu aj spánok. Počas tejto formy odpočinku telo regeneruje a naberá energiu. V lete sa však spí horšie, pretože noci sú teplejšie a kratšie. S vychladením spálne síce pomôže moderná klimatizácia, netreba to však s týmto zariadením veľmi preháňať. Veľké výkyvy teplôt organizmu neprospievajú.

Rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou by mal byť maximálne 5 °C. Niekedy tiež postačí dôkladne vyvetrať a zatiahnuť zatemňovacími závesmi alebo roletami. Ku kvalitnejšiemu spánku prispievajú aj doplnky výživy s obsahom melatonínu. Ako podporný prostriedok pri spánku môže pomôcť aj rastlina Asvaganda, ktorá obsahuje látky prispievajúce aj k udržiavaniu rovnováhy hormónov.

image
Chinnapong - stock.adobe.com

Hoďte sa do pohody

Bojujete so stresom, úzkosťou a k tomu ešte ochoriete? Asi už tušíte, že stres znižuje imunitu. Pokiaľ je teda toho na vás veľa, užite si letnú dovolenku a starosti hoďte za hlavu. Leto je ako stvorené na oddych. Počas voľna sa navyše môžete zamyslieť nad tým, ako sa zbaviť stresujúcich vecí vo vašom živote, alebo ich aspoň čo najviac eliminovať a vysporiadať sa s nimi.

Ak nemáte čas alebo peniaze na dovolenku, k všeobecnej pohode a uvoľneniu sa dajú využiť aj iné riešenia. K správnemu fungovaniu metabolizmu prijatých živín a nervovej sústavy prispieva napríklad aj vitamín B.

Alkohol s mierou alebo vôbec

Oslabená imunita a alkohol nie sú ideálna kombinácia. Aj keď vám v lete chladený drink padne určite vhod, nápojom s obsahom alkoholu by ste sa mali vyhýbať, alebo ich aspoň, pre dobro svojej imunity, výrazne obmedziť.

Okrem striedmej konzumácie alkoholu môžu byť pri podpore imunity nápomocné aj niektoré vitamíny a výživové doplnky, napríklad z čínskej huby Cordyceps. Táto huba obsahuje látky, ktoré pôsobia priaznivo na spánok, imunitu a majú antioxidačné účinky. 

Otužujte sa

Ďalší spôsob ako posilniť imunitu je otužovanie. V lete je kúpanie v chladnej vode viac ako vítané, preto je dobré začať práve v tomto období. Nezáleží na tom, či sa schladíte v jazere, na kúpalisku alebo doma pod sprchou. Potupne si zvyknete na chladnú alebo studenú vodu a budete si to užívať. Začínať s otužovaním v zime je náročnejšie, pretože do ľadovej vody sa chce asi málokomu, výnimkou sú azda skúsenejší otužilci.

Využite doplnky stravy

Na podporu imunity sú vhodné aj výživové doplnky. Asi najznámejším vitamínom na podporu imunity je vitamín C. Telo si ho ale nedokáže vytvoriť ani ukladať samé, preto je potrebné vitamín organizmu pravidelne dopĺňať. Vitamín C prispieva k normálnej funkcii imunitného systému, zníženiu miery únavy, k normálnemu fungovaniu nervovej sústavy a tvorbe kolagénu. Nezabúdajte však na to, že výživové doplnky plnohodnotne nenahradia vyváženú stravu, ani dostatok spánku či pohyb na čerstvom vzduchu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 04:47